Loše vesti za evrozonu iz Slovenije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2012, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loše vesti za evrozonu iz Slovenije

BERLIN -

Bonitetska kuća Mudis ponovo je smajila ocenu kreditnog rejtinga Slovenije za tri stepena, sa A2 na BAA2, što, kako konstatuje "Dojče vele" znači da je Sloveniji u proseku još dobro, ali da su to loše vesti za evrozonu.

"Istovremeno pogoršanje ukupne privredne situacije značilo bi i suočavanje sa problemima. Loše vesti za evrozonu", konstatuje "Dojče vele" i podseća da je ''Mudis" najavila Sloveniji mogućnost daljeg smanjenja ocene.

Kao glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razlog navedeni su problematični krediti slovenačkih banaka u milijardskom iznosu za koje će sada biti odgovorne poreske platiše.

"Mudis" je naveo i da se slovenačka vlada bori sa visokim troškovima refinansiranja i ograničenim pristupom finansijskim tržištima, dok se domaće banke sve snažnije oslanjaju na likvidnost Evropske centralne banke. Osim toga, budžetska situacija je pogoršana i slabim privrednim rastom.

Trima najvećim slovenačkim bankama ponovo je potrebna dokapitalizacija, a to povećava državni dug. "Mudis" je naveo da je država dokapitalizacijom "Nove Ljubljanske banke" do sada već dala jedan odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), a buduće verovatne dodatne dokapitalizacije tri najveće banke - Nove ljubljanske banke, Nove kreditne banke Maribor, "Abanke Vipa" će odneti od najmanje dva do osam odsto BDP.

Privredni stručnjaci smatraju da Slovenija više neće moći da se izvuče iz finansijskih problema sopstvenim snagama, navodi "Dojče vele".

Renomirani slovenački ekonomista Jože Damijan istakao je nedavno da Slovenija ima mogućnost da prihvati potpuno evropski paket pomoći, ili da kao Španija najpre potraži pomoć za svoje banke od EU.

Damijan procenjuje iznos problematičnih kredita slovenačkih banaka na šest do osam milijardi evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.