Loše vesti – Ukrajina se mora predati

Izvor: B92, 03.Sep.2023, 23:00

Loše vesti – "Ukrajina se mora predati"

Kijevu je davno ponuđen mirovni sporazum, ali je pod uticajem zapadnih partnera izabrao rat.

Sada je njegova sudbina zapečaćena, odnosno vreme je da se preda i prihvati realnost, ocenio je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

"Surova je realnost da ni Ukrajina ni njeni saveznici ne mogu da podnesu operativne gubitke u ljudstvu i opremi koje donosi sukob s Rusijom. S druge strane, Rusija ne samo da je u stanju da se izbori sa svojim gubicima već vremenom povećava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snagu, s obzirom na mnogobrojnost dobrovoljaca i veliku proizvodnju naoružanja", napisao je Riter u autorskom tekstu za RT internešenel, te dodao da u skoroj budućnosti Kijev više neće biti u stanju da pokriva liniju fronta, što će Rusija i te kako iskoristiti.

Obaveštajac je podsetio da Rusija nije ušla u sukob s namerom da zauzme ukrajinsku teritoriju već da sprovede denacifikaciju i demilitarizaciju te zemlje i spreči njeno članstvo u NATO-u.

S tim u vezi Ukrajina mora iskreno da razmisli o uzrocima ovog sukoba i o tome koja strana snosi odgovornosti za rat – pre svega o veličanju nasleđa masovnog ubice i saradnika nacističke Nemačke Stepana Bandere, kojeg ukrajinski nacionalisti slave kao heroja i oca osnivača svoje nacije.

"Rusija radi na postizanju postavljenih ciljeva i zadataka. Kako stvari stoje, malo šta Ukrajina ili njeni partneri u SAD, NATO-u i EU (Kolektivni zapad) mogu da urade da je spreče u tome. A što duže Kijev i njegovi zapadni partneri prolongiraju sukob, veća će šteta biti za Ukrajinu", istakao je Riter.

Dodao je da je upravo Ukrajina kriva za to što je 2014. izgubila Krim, kao i za to što je, odbijajući mirovne pregovore 2022, ostala bez Donbasa, Zaporožja i Hersona. A ukoliko nastavi da ratuje protiv Rusije, čeka je gubitak još teritorija, uključujući Odesu i Harkov.

Imajući u vidu da je Kijev kao uslov za mirovne pregovore postavio povratak svih bivših ukrajinskih teritorija, oni su nemogući, a ni Ukrajina ni njeni zapadni saveznici nisu prihvatili činjenicu da rusko rukovodstvo nije raspoloženo za pregovore radi pregovora.

"Vreme je da Ukrajina i njeni zapadni partneri pređu na put mira i obnove. Ali to se može dogoditi samo kada se Ukrajina preda i prihvati realnost", zaključio je Skot Riter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.