Loše ponude mojih konkurenata

Izvor: B92, 27.Apr.2012, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Loše ponude mojih konkurenata"

Beograd -- Prednost mi daju loše ponude mojih konkurenata. Kad imate lošu konkurenciju nije teško biti dobar, kaže predsednički kandidat muftija Muamer Zukorlić.

"Moj program je slojevit, sadrži pitanja koja se tiču Bošnjaka u Sandžaku, ali i Albanaca u Preševskoj dolini, Roma, manjina u Vojvodini. Ja nudim način na koji će se otvorena pitanja rešiti, sa ovakvim, nekonvencionalnim predsednikom," rekao je muftija Zukorlić gostujući u emisiji "Između dve vatre" TV B92. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je dodao da u zemlji vlada moralno rasulo, propast porodice, da smo rekorderi u ubistvima u porodicama.

Upitan da li može da očekuje podršku građana Srbije kada je izjavljivao da je izvršeno 11 genocida nad Bošnjacima, kada se zalaže za autonomiju Sandžaka, i otvoreno govori o diskriminaciji nad Bošnjacima, Zukorlić je rekao: "Nikada nisam optužio građane Srbije da su izvršili genocid nad Bošnjacima. Govorio sam samo koliko je genocida nad Bošnjacima ukupno izvršeno. I nikada nisam državu optužio za diskriminaciju nad Bošnjacima, već režim. Moji protivnici se, kad god ih kritikujem, sakriju iza države." On je rekao da smatra da bi autonomija Sandžaka, u formi regionalne sutonomije, bila faktor stabilizacije regiona.

Na konstataciju da je predstavnike Bošnjaka u vlasti nazivao "fikusima", Zukorlić je rekao: " Nikada se nisam zalagao za to da se prekida kontakt sa Beogradom, zamerao sam im to što su, nakon što su izabrani od naroda Sandžaka da ga predstavljaju u Beogradu, oni predstavljali Beograd u Sandžaku."

Zukorlić je rekao da nema nameru da podrži Tomislava Nikolića i Borisa Tadića, rekavši da je njegova Tadićeva pozicija loša kada su u pitanju Bošnjaci.

Upitan o stavu prema Kosovu, Zukorlić je rekao da ne može nositi teret onoga što se desilo sa njime, ali da će zastupati interes države u skladu sa Ustavom i ponuditi svoj program za rešenje tog pitanja.

Na pitanje da li će, ukoliko bude izabran za predsednika, odati počast srpskim žrtvama u Bratuncu, na Kosovu, i da li će poštovati Dejtonski sporazum, muftija je rekao: "Spreman sam počast dati svakoj žrtvi, i u Bratuncu i na Kosovu i u Srebrenici. Poštujem sve obaveze iz međunarodnih dokumenata čiji je potpisnik Srbija."

Muftija je u kampanji ističe da očekuje podršku žena. On je rekao da se zalaže za bolji položaj žena, ali nikako za šerijatsko pravo, kako neki tvrde. "Šerijatsko pravo se ne nameće ni u nekim muslimanskim zemljama, a u Srbiji, većinsko pravoslavnoj zemlji, tako nešto tvrditi je besmislica."

Na konstataciju da se u javnosti spekuliše kako je deo vakufske imovine privatizovao, Zukorlić kaže: "Ne postoji niti jedan slučaj da je deo vakufske imovine nekome prisajedinjen. Vakuf (zadužbinu) osniva nekoliko ljudi, među kojima sam bio i ja, radimo vakufljenje pred sudom, i to proglašavamo vakufom. Kompletna imovina internacionalnog univerziteta je uvakufljena." Upitan kako komentariše to da se priča da su lokali i restorani u okviru vakufa rentirani njegovom bratu i najbližim saradnicima, muftija je rekao da za brata nije istina i naglasio da postoji još lokala koji nisu izdati i niko ih ne zakupljuje, a da se još četrdesetak lokala izdaje, a koji pripadaju Islamskoj zajednici. On je dodao da novac od zakupnine ide Islamskoj zajednici.

Zukorlić u kampanji tvrdi da će njegovim izborom doći do "relaksacije situacije". "Relaksacija se desila samom mojom kandidaturom. Nervozan je onaj koji je hteo da me perdstavi kao ekstremistu," kaže muftija. Na konstataciju da nema podršku iz Bosne, stranaka iz Sandžaka (osim stranke njegovog zeta) pa ni cele Islamske zajednice na čelu sa Zilkićem, Zukorlić je rekao da to nije istina, a da je Zilkić "režimski projekat".

Zukorlić je rekao da njegov program ima socijalnu, ekonomsku i investicionu dimenziju. Muftija kaže da je utvrdio da je konflikt glavni problem, i da u njegovoj "Zajedničkoj reči" stoji da je međusobno nepoznavanje ljudi u religijskom, kulturološkom aspektu dovelo do pravljenja razlika kakvih nema.

Upitan o stavu prema gej - strejt alijansi, Zukorlić je rekao da on kao par ekselans vernik ima svoj stav koji je drugačiji, ali da nikada ne bi ostavio prostor za ispoljavanje nasilja prema homoseksualcima.

"Sposoban sam da obezbedim istorijsko pomirenje"

Muamer Zukorlić pozvao je građane Srbije da na izborima 6. maja glasaju za njega, jer je, kako kaže, sposoban da obezbedi istorijsko pomirenje srpskog naroda s Albancima i Bošnjacima, kao i investicije iz muslimanskog sveta.

Na izbornom skupu u beogradskom Sava centru pred više hiljada pristalica koje su njegov govor prekidale burnim aplauzima i uzvicima "Hoćemo pobedu" i "Muftija, muftija", Zukorlić je rekao da bi njegov izbor poslao poruku Bošnjacima i Albancima da je Srbija okrenula novi list.

"Samim mojim izborom Bošnjaci i Albanci ne bi više u Beogradu videli opasnost, jer bi to bila poruka da je većina u Srbiji okrenula novi list", rekao je Zukorlić i uporedio svoju kandidaturu s kandidaturom Baraka Obame za predsednika SAD.

Zukorlić je rekao da je za vest o raspisivanju izbora u Srbiji čuo kada je bio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i da je tada jednom od svojih prijatelja šeika nagovestio da razmišlja o predsedničkoj kandidaturi.

"Koliko god da mi imamo problem gde da nađemo novac, oni imaju problem gde da ulože. Ja im kažem da ima jedno mesto gde, koliko god da donesu para, ima mesta. To je Srbija", rekao je Zukorlić.

On je upozorio da su investitori u Ujedinjenim Arapskim Emiratima rekli da je njihov uslov za ulaganje u Srbiju da nemaju problema s lošom administracijom i korupcijom.

Zukorlić je rekao da je u Beograd došao pružene ruke i čistog srca i da je vreme da zaustave podele i da se svi narodi okrenu budućnosti.

On je ponovio da je zaštita majki i porodice jedna od ključnih tačaka njegovog programa, odnosno da ženama treba omogućiti i da rađaju i da se obrazuju i da rade.

Među Zukorlićevim pristalicama bilo je dosta mladih ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.