Loše isplanirana invazija na Irak

Izvor: RTS, 28.Maj.2010, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loše isplanirana invazija na Irak

Invazija na Irak 2003. godine loše je isplanirana, rekao američki diplomata Pol Bremer. Petočlana britanska komisija, koja sprovodi istragu o invaziji na Irak, ispitala nekoliko američkih zvaničnika.

Američki diplomata Pol Bremer, koji je 13 meseci bio na čelu prelazne koalicione vlade u Iraku, izjavio je da je invazija na Irak 2003. godine loše isplanirana, a da je broj vojnika koji je poslat da obezbeđuje zemlju posle sukoba nije bio dovoljan.

Bremer je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prelazna koaliciona vlada, za 14 meseci postojanja, nije mogla dobro da obavlja posao zbog nedovoljnih finansijskih sredstava i nemogućnosti garantovanja bezbednosti iračkih građana.

Kao predsednik koalicione prelazne vlade, Bremer je bio najviši američki zvaničnik u Iraku od maja 2003. do juna 2004. godine, kada su SAD vratile suverenitet iračkim vlastima.

"Meni je od početka bilo jasno da je planiranje rata bilo neadekvatno, uglavnom zbog toga što su planeri pošli od pogrešnih pretpostavki o prirodi posleratne situacije u Iraku", naveo je Bremer.

"Ja sam još pre nego što sam krenuo u Bagdad strahovao da nećemo imati dovoljno vojnika za obavljanje naše primarne dužnosti garantovanja bezbednosti Iračana", rekao je.

Petočlana britanska komisija, koja sprovodi istragu o invaziji na Irak, ovog meseca je ispitala nekoliko američkih zvaničnika.

Komisija je počela istragu prošle godine i već je ispitala bivše britanske premijere Gordona Brauna i Tonija Blera.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rat u Iraku loše isplaniran

Izvor: S media, 28.Maj.2010

Invazija na Irak 2003. godine loše je isplanirana, a broj vojnika koji je poslat da obezbedjuje zemlju posle sukoba nije bio dovoljan, izjavio je američki diplomata Pol Bremer, koji je 13 meseci bio na čelu prelazne koalicione vlade u Iraku. ..Bremer je britanskoj komisiji, koja sprovodi istragu...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.