Loša situacija na Kosovu

Izvor: RTS, 10.Avg.2012, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loša situacija na Kosovu

Mreža srpskih nevladinih organizacija sa Kosova (KSAM) upozorava na pogoršanje bezbednosti u pokrajini, na sve lošije međuetničke odnose i naglašava da podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Na Kosovu i Metohiji došlo je do pogoršanja bezbednosti, upozorava Mreža srpskih nevladinih organizacija sa Kosova (KSAM) podsećajući na seriju incidenata koji su obeležili protekla dva meseca.

KSAM u saopštenju ističe da da su incidenti koji su se dogodili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tokom juna i jula ove godine dokazuju da se položaj Srba na Kosovu iz dana u dan urušava, uz podsećanje na neke od najvećih incidenata, među kojima su napadi na povratnike i delovanje kosovske policije.

Ta mreža poziva predstavnike međunarodnih institucija u Prištini da preduzmu sve mere i smanje napetu situaciju na Kosovu, jer događaji tokom maja, juna i jula ukazuju da je bezbednosna situacija na Kosovu pogoršana.

"I Generalni sekretar UN Ban Kimun oštro je kritikovao kosovsku policiju zbog serije propusta u protekla tri meseca, navodeći da izostanak akcije 'ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost policije da se izbori sa kriznim situacijama i stekne poverenje javnosti'", podseća KSAM.

U cilju iznalaženja rešenja za mnoge probleme s kojima se svakodnevno suočava stanovništvo na Kosovu, KSAM podržava najavljeni dijalog Beograda i Prištine.

"Očekujemo da će on ubuduće biti transparentan i otvoren za sugestije i preporuke koje bismo kao civilno društvo imali da uputimo obema stranama", ističe srpski nevladin sektor na Kosovu.

"U pregledu događaja iz jula želimo da naglasimo da pitanja funkcionisanja banaka i rad PTT-a, treba da budu deo tehničkih pregovora i dogovora prištinskih i beogradskih vlasti, a da unilateralni potezi Inspektorata i policije ne mogu doprineti normalizaciji stanja na Kosovu", navodi ta mreža.

Neophodno je svim građanima na Kosovu obezbediti ličnu i imovinsku sigurnost i prekinuti sa deklarativnim poštovanjem ljudskih prava od strane institucija Kosova, već ta prava treba primenjivati u praksi, piše u saopštenju KSAM.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.