Loš početak godine

Izvor: Politika, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loš početak godine

Njujorški muzičar će zbog napada na obožavaoca Melvina Smita morati da plati odštetu u iznosu od 100.000 dolara

Godina je tek počela a popularni reper Basta Rajms već ima velike probleme. Naime, incident koji je krajem 2005. izazvao kada je zajedno sa telohraniteljem pretukao Melvina Smita koji mu je prišao na Menhetnu i predstavio se kao njegov obožavalac dobio je prošle nedelje sudski epilog. Basta Rajms će morati da plati Smitu 100.000 dolara na ime obeštećenja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Osim toga, popularnog repera snašla je još jedna nevolja, jer je pre nekoliko dana priveden u policijsku stanicu u Los Anđelesu, takođe zbog napada na jednog obožavaoca. Posle svega, Basta Rajms nije davao nikakve izjave, a mnogi njegovi prijatelji koji su bili u prilici da ga vide ovih dana kažu da se zbog svega što ga je snašlo oseća veoma loše.

Basta Rajms je rođen pre 34 godine u Bruklinu i pravo ime mu je Trevor Smit. Vrlo brzo se preselio sa porodicom u drugi deo Njujorka – na Long Ajlend gde se kasnije upoznao sa rep pokretom.

Prve muzičke korake napravio je kao tinejdžer. Odrastao je i družio se sa mnogim, kasnije veoma popularnim, hip-hop umetnicima poput Džeja Zija. Školovanje nikad nije zanemario i završio je Uniondejl koledž u Njujorku, a bio je jedan od najboljih košarkaša u svojoj generaciji. Tada se i oženio, a 1993. rodio mu se sin Tzaja.

Prvi ozbiljniji muzički angažman imao je u hip-hop grupi "Leders of the new School". Sastav je prvi album objavio 1991. i postigao uspeh, a članovi su se kasnije spojili sa grupom "Native tongue poses" i snimili nekoliko uspešnih albuma.

Tada je mladi Trevor Smit dobio umetničko ime Bastra Rajms koje mu je nadenuo Čak Di, član kultnog benda "Pablik enemi". Razlog za to je, prema rečima Čaka Dija, činjenica da je pojavom podsećao na američkog fudbalera Džordža Bastera Rajmsa.

Posle uspeha sa bendom Basta Rajms je 1996. započeo solo karijeru i već prvim albumom "The coming" osigurao je sebi mesto u vrhu tadašnje rep scene. Kritika ga je ocenila kao jednog od retkih rep umetnika koji u svom radu uspešno spajaju kvalitet i komercijalu.

Koliko je bio uspešan govori i podatak da su mnogi muzičari iz drugih žanrova želeli da im gostuje na pločama. Tako je snimio duet sa Dženet Džekson, a radio je i sa Marajom Keri, Kelis i grupom "Pusiket dols".

Uporedo sa muzičkom karijerom, radio je i kao glumac pa je do sada igrao u desetak ostvarenja.

Prošla godina sigurno bi bila jedna od najuspešnijih u njegovoj karijeri da nije bilo suđenja za incident na Menhetnu. Njegov sedmi solo album "The big Bang" imao je odličan tiraž, a mnogi poznavaoci hip-hopa kažu da se od ovog njujorškog muzičara tek mogu očekivati velika dostignuća.

V. Đurđić

[objavljeno: 10.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.