Lončar: Prioritet je smanjenje lista čekanja

Izvor: Studio B, 06.Jan.2015, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Prioritet je smanjenje lista čekanja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je prioritet njegovog resora da se u ovoj godini dodatno smanje liste čekanja za operacije i naveo da je u 2014. broj lica na tim listama smanjen za 10 do 15 odsto kako je bilo planirano.

"Uspeli smo da u prethodnoj godini smanjimo liste čekanja za 10 do 15 odsto, a u nekim oblastima i više. Ali mi nećemo da se zaustavimo na tome, ova godina je prilika da se te liste još više smanje", istakao je on gostujući u Kažiprstu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na B92.

On je rekao da su u pogledu čekanja i dalje kritične operacije katarakte i operacije kuka i kolena, ali i ukazao da je na očnoj klinici povećan obim posla za preko 20 procenata.

Među ključnim prioritetima u ovoj godini, on je dodao formiranje jedinstvenog informacionog sistema za celu Srbiju."Nemamo jedinstven informacioni sistem da znamo ko radi, koliko i kakvi su mu rezultati. Bez toga ne možete da funkcionišete", istakao je on.

Lončar je dodao i da će u 2015.godini stići pet do sedam linearnih akceleratora, zatim 30 automobila hitne pomoći sa komplet opremom.

Završetak bolnice u Vranju, ministar je takođe svrstao u listu ključnih prioriteta u ovoj godini.

Lončar je ukazao i da će rezultati u zdravstvu izostati ako se bude pravio jaz izmedu lekara i pacijenta."To nisu strane u sukobu i u 2015. nam je potrebno više razumevanja" dodao je ministar zdravlja.

On je istakao i da nikome ne odgovara da sistem zdravstva bude loš i da je njegov cilj da se uspostavi pravi sistem."Ne bih bio ovde da nemam poverenja u naše lekare. Došao sam da popravim mnoge stvari, mislim da smo krenuli sa tim i niko ne može da to zaustavi", rekao je Lončar.

Povodom sumnji u kvalitet zdravstva koje je nedavno izneo direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić, Loncar je ocenio da nema mesta ozbiljnoj analizi ako nema dovoljno podataka, što je više puta tokom razgovora ocenio kao ključnu stvar u zdravstvu.

"Suština je u sistemu, a da biste njega napravili morate da imate sve podatke. Zdravstvo nema jedinstveni informacioni sistem, ne znamo ko, kada i kako radi, a bez toga ne može da se ozbiljno radi ovaj posao", rekao je Lončar. 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Prioritet je smanjenje lista čekanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2015

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je prioritet njegovog resora da se u ovoj godini dodatno smanje liste čekanja za operacije i naveo da je u 2014. broj lica na tim listama smanjen za 10 do 15 odsto kako je bilo planirano..."Uspeli smo da u prethodnoj godini smanjimo liste čekanja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.