Lončar: Nulta tolerancija korupcije, biće još iznenađenja

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2018, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Nulta tolerancija korupcije, biće još iznenađenja

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je danas da se korupcija u zdravstvu ne toleriše, da su u toku provere dokumentacije o stručnoj spremi zaposlenih i najavio da će biti "još iznenađenja".

On je u Kliničko-boličkom centru "Zvezdara" u Beogradu na pitanje novinara kako je moguće da se u Vršcu lažno predstavi žena kao doktorka i leči decu, rekao da je "teško poverovati da neko može to da uradi".

Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja otkrio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je u aprilu ove godine da je Višnja Đumić godinu dana radila kao lekar na pedijatriji Opšte bolnice u Vršcu bez diplome Medicinskog fakulteta.

"Sve sumnjive slučajeve proveravaćemo tako što ćemo pored dokumentacije proveravati i u ustanovama iz kojih dolaze", rekao je Lončar.

Dodao je da se nije nadao da neko može da se lažno predstavi kao lekar i istakao da u zdravstvu i dalje važi nulta tolerancija na korupciju.

Na pitanje da li je prepoznao probleme u zdravstvenom sistemu na koje je upozorila majka mlade novinarke iz Novog Sada Marine Kovačev koja je nedavno preminula u Istanbulu, Lončar je rekao da svaki sistem ima problema i da je "tu da ih rešava".

Majka preminule devojke Svetlana Bošković apelovala je na ministra Lončara i nadležne da promene zdravstveni sistem Srbije i da zatraže od zaposlenih da se "podsete položene Hipokratove zakletve i da olakšaju pacijentima lečenje", a njihovim najbližima da "ne ubiju svaku nadu".

"Tražio sam izveštaj i mogu da govorim samo o tim činjenicama, a to je da je mlada devojka bolovala od najmalignijeg tumora od koga je preživljavanje do jedan odsto do godinu dana", rekao je Lončar.

Dodao je da tokom lečenja nije bilo primedbi rodbine i da je devojka primala terapiju koja se daje i u svetu.

Zdravstveni sistem u Srbiji, prema njegovi rečima, neće ;nikom davati lažnu nadu.

"Nećemo uzimati novac da bi rekli nekom da možemo da ga izlečimo. Ima dosta slučajeva da se bolesnima u inostranstvu obeća izlečenje, da rodbina uplati novac, a da bolesnik ne stigne ni da otputuje", rekao je Lončar.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.