Lončar: Elektronske knjižice i pre kraja 2016. godine

Izvor: Studio B, 08.Sep.2014, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Elektronske knjižice i pre kraja 2016. godine

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će se nastojati da se obezbede elektronske zdravstvene knjižice za sve građane i pre kraja 2016. godine, jer bi to donelo velike uštede.

Lončar je novinarima u parlamentu, gde je u toku rasprava o izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju koji predviđa pomeranje roka za izdavanje elektronskih zdravstvenih knjižica do 31. decembra 2016.godine, rekao da će troškove snositi građani, jer ni u jednom od četiri aneksa ugovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koji je potpisan još 2. februara 2010. godine nije traženo da Republički fond za zdravstveno osiguranje plati izradu kartica, već da će to uraditi građani.

Ministar je, međutim, napomenuo da će 1,2 miliona kartica biti besplatno podeljeno najugroženijim stanovnicima, ali da će se tražiti način da se i za još neke slojeve stanovništva obezbede besplatne knjižice.

Prema rečima ministra zdravlja, nove knjižice će biti čipovane u njima će se nalaziti svi neophodnim podacima, biće uvezane sa elektronskim receptom i u svakom momentu će biti moguće videti ko uplaćuje doprinose, ali će biti i pod maksimalnom zaštitom i svi podaci će biti dostupni izabranom lekaru.

"Kartica će biti kao u svim evropskim zemljama", rekao je Lončar.

On je još jednom ponovio da je prvobitnikm ugovorom iz 2010. godine, koji je potpisao tadašnji direktor RFZO i guverner Narodne banke, centralna banka preuzela obavezu da uradi sedam miliona elektronskih kartica po ceni od 5,16 evra u roku od dve godine.

U međuvremenu su probijeni svi rokovi, NBS je imala troškove od šest miliona evra za troškove nabavke repromaterijala i za to bila primorana da preduzme zakonske korake i tuži Ministarstvo zdravlja i Fond, preciziraio je Lončar.

"Uspeli smo da dobijemo 1,2 miliona kartica koje ćemo besplatno podeliti najugroženijima, a cena izrade preostalih je smanjena na 2,96 evra i nadam se da ćemo i pre isteka roka obezbediti kartice za sve građane", rekao je ministar i naglasio da je prvobitna garancija za repromaterijal bila 10 godina a da je, s obzirom na to da je prošlo tri, taj rok smanjen i sada iznosi sedam godina.

Na pitanje kako je došlo do smanjenja cene za izradu kartice sa 5,16 na 2,96 evra Lončar je rekao da on to ne zna, ali da će se tome pozabaviti nadležni organi.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Poslanici o izmenama u zdravstvenom osiguranju

Izvor: RTS, 08.Sep.2014

Skupština Srbije raspravljala je o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju kojima se rok za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim odlaže do 31. decembra 2016. godine. ..14.00 - Završena rasprava o izmenama u zdravstvenom osiguranju.  ..13.00 - Pslanici DS-a, NDS-a i Nove stranke...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.