Lončar: Domaći stručnjaci radiće uskoro u najboljim uslovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2021, 14:21

Lončar: Domaći stručnjaci radiće uskoro u najboljim uslovima

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je doneta odluka da Klinika za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju, Klinika za dermatovenerologiju i Klinika za očne bolesti krajem naredne godine, kada bude završena druga faza radova na Kliničkom centru Srbije, pređu u novu zgradu KCS.

Na konferenciji povodom održavanja Međunarodnog kongresa unije fonijatara u Srbiji u čast jubileja 50 godina od osnivanja Unije evropskih fonijatara (UEP), ministar je istakao da će domaći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stručnjaci uskoro raditi u najboljim uslovima koji postoje u Evropi.

"Imaće dovoljan broj operacionih sala, intenzivnih nega i kreveta za pacijente. Odluka je doneta pre dva dana i te tri klinike će sigurno preći u novu zgradu KCS", istakao je Lončar.

On je naveo i da će Kongres unije fonijatara u Beogradu ugostiti brojne stručnjake iz Meksika, Finske, Belgije, Nemačke, Turske, Italije, Slovenije i drugih zemalja, na domaćoj platformi za razmenu znanja iz svih dimenzija fonijatrije, uključujući fonohirurgiju, laringologiju, govor, jezik, gutanje i dečiju audiologiju.

Predsednik Udruženja laringologa Srbije Jovica Milovanović podsetio je da je udruživanjem četvorice značajnih profesora, među kojima je Dušan Cvejić, u Beogradu, 1971. godine osnovano Udruženje, osnovano UEP, a pola veka kasnije, u srpskoj prestonici ponovo se okuplja oko 60 stranih i blizu 200 domaćih stručnjaka, kako bi, pod sloganom "Back to the future" obeležili veliki jubilej.

Sanja Krejović Trivić iz Udruženja istakla je da Kongres okuplja stručnjake ne samo iz fonijatrije, već i lekare drugih specijalnosti, laringologe, hirurge, vokalne terapeute i pedagoge, kako bi se obeležio značajan jubilej, ali i prikazale najnovije informacije iz sveta fonijatrije i otorinolaringologije.

Dodala je da će u radu Kongresu učestvovati 25 eminentnih profesora iz celog sveta, a ukupno više od 200 učesnika.

Predsednik Unije evropskih fonijatara Ahmed Genaid izrazio je nadu da će ovo biti jedna od najboljih proslava Kongresa, i zahvalio se Ministarstvu zdravlja Srbije, koje je podržalo taj skup.

Genaid je rekao da se u vreme pandemije kovid-19 pokazalo da mnogi pacijenti imaju problem sa glasom i sa gutanjem, kao da i deca i stariji imaju problema sa komunikacijom.

"Fonijatrija je moderna grana medicine koja se bavi poremećajima komunikacije, ne samo poremećaja glasa i govora, već i disanja i gutanja", objašnjava on i izražavajući uverenje da će učesnici tokom ovogodišnjeg programa ispuniti sve ciljeve koji su postavljeni.

Kongres, koji će trajati do 11. decembra, svečano će biti otvoren večeras.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.