Lončar: Do kraja godine posao za još 1.000 medicinskih radnika

Izvor: Blic, 03.Avg.2017, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Do kraja godine posao za još 1.000 medicinskih radnika

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u Srbiji u 2017. godini zaposleno 1.644 medicinskih radnika, a da će još 1.000 njih dobiti posao do kraja godine.

- Samo ovakvom politikom i sistemskim radom mozemo da uredimo naš zdravstveni sistem tako da se sutra nikome ne dogodi situacija kakvu smo zatekli da domovi zdravlja, bolnice, klinike, ostanu bez dovoljno strucnog kadra - rekao je Lončar.

On je naveo da je situacija sa kadrovima koju su zatekli bila poražavajuća, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posebno u domovima zdravlja, čiji su osnivači lokalne samouprave i koji nisu u direktnoj nadležnosti ministarstva.

- Takva pozicija koristila se za strančka zapošljavanja i namirivanje na dnevnom političkom planu. Na sve to nije postojala ni jasna politika za zapošljavanja na sekundarnom i tercijarnom nivou, važila je zabrana odobravanja specijalizacija, pa smo imali više vozača nego lekara i specijalista od 50 do 55 godina, bez obučenih naslednika - ističe ministar.

On kaže i da je tadasnji premijer Aleksandar Vučić imao veliko razumevanje za zdravstvo i da je vladina Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje za dve i po godine odobrila zapošljavanje oko 4.000 medicinskih radnika.

U saradnji sa institutom Batut urađen je novi kadrovski plan, a u proteklom periodu odobreno je više od 4.000 specijalizacija, olakšane su procedure i uvedene volonterske specijalizacije - napominje on.

O novom sistemu zakazivanja pregleda i čekanju kaže da je ovo sredina u kojoj se svaka novina dočekuje kritički, a brzo se zaboravljaju nedostaci prethodnog sistema.

- IZIS obuhvata 466 zdravstvenih ustanova, registrovano je 75 680 korisnika, a samo u junu smo registrovali 165.000 pregleda, 215.000 recepata i 65.000 uputa - kaže Lončar za "Srpski telegraf" navodeći da su to rezultati posle godinu dana implementacije sistema.

On ističe i da je čim je došao za ministra proklamovao nultu toleranciju prema korupciji i da izvestaji govore da je korupcija u daleko manjem obimu nego što je bila. Pozvao je takođe svakoga ko se susretne sa bilo kojom vrstom korupcije u zdravstvu da se njemu lično obrati, a da slede najstrože sankcije za svakog ko bude uhvaćen u krivicnom delu.

Povodom navoda da iz Srbije godišnje odlazi oko 1.000 lekara on kaže da u Lekarskoj komori potvrđuju da taj broj nije tačan i da je znatno manji.

Povodom KBC Dragiša Mišović, Lončar kaže da je sudski postupak vraćen na pocetak i da je obezbedjeno da ustanova nesmetano funkcionise.

- Izgradnjom Tiršove 2 rukovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i ocekuje se da radovi počnu na jesen - najavljuje ministar, dodajući da je završen KC NIš, da počinje izgradnja KCS, potom Vojvodine, pa Kragujevca, a paralelno će se graditi Dedinje 2 i Onkologija 2.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Lončar: Posao za još 1.000 lekara do kraja godine

Izvor: Mondo, 03.Avg.2017

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u Srbiji od početka godine zaposleno 1.644 medicinskih radnika, a da će još 1.000 njih dobiti posao do kraja godine...Foto: FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL.."Samo ovakvom politikom i sistemskim radom mozemo da uredimo naš zdravstveni sistem tako da...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.