Lončar: Bruka sa trošenjem novca Tijane Ognjanović više ne sme da se ponovi!

Izvor: Press, 18.Avg.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Bruka sa trošenjem novca Tijane Ognjanović više ne sme da se ponovi!

Mediji su ranije objavili da su se dobavljači medicinske opreme "ugradili" čak 350.000 evra kroz donaciju u opremi Institutu za majku i dete vrednoj 1,2 miliona evra.
Utvrđeno je da su maloprodajna preduzeća u ovom slučaju iskorišćena samo kao posrednici, a da su robu nabavila i isporučila preduzeća koja se bave veleprodajom, te da je tom prilikom više firmi ostvarilo zaradu u posredovanju od 15.000 do 95.000 evra.
Policijska istraga o ovom slučaju je u toku, a Ministar zdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Zlatibor Lončar rekao je danas Tanjugu da zdravstvena inspekcija nezavisno od policije proverava donaciju Ognjanovića Institutu za majku i dete.
- Nažalost od jedne akcija koja je ujedinila celu Srbiju, sada mesecima traje razvlačenje i košmar oko prikupljenog novca. Čekamo da stignu zvanični izveštaji, ali ovo je bruka koja ne sme više da se dešava - rekao je Lončar.
On je dodao da osnivanje privatno-javnog fonda, koji je najavljen od septembra, konačno treba da uredi ovu oblast tako da se novac za lečenje dece u inostranstvu više ne prikuplja u humanitarnim akcijama koje niko ne kontroliše.
Roditelji Tijane Ognjanović insistirali su da od novca prikupljenog za Tijanino lečenje oni sami nabave opremu za instutut, prema listi koju im dostavi ta ustanova. Oni su, takođe, protokolom o donaciji koji je potpisan u martu insistirali da se u javnost ne iznose nikakvi detalji dok se oprema ne nabavi.
Ministar zdravlja kaže da je tada preporučio predsedniku UO Instituta Dušanu Jovanoviću da se ne prave tajni ugovori, jer u nabavci opreme u zdravstvu sve mora biti transparentno, ali da tada nije bio na mestu ministra zdravlja i nije imao veće ingerencije.
- Mislim da morate da pitate njih zbog čega je to rađeno, oni moraju za to imati objašnjenje. Direktor više nije na tom mestu, a istraga mora da pokaže zbog čega je i šta urađeno - rekao je Lončar.
Dodao je da dok je on na čelu Ministarstva nikakvih tajnih i polutajnih ugovora neće biti, jer novac u zdravstvenoj kasi je novac svih građana i svi imaju pravo da znaju gde se troši.

 
Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović izjavio je ranije za medije da je problem nastao jer članovi porodice Ognjanović kao fizička lica nisu mogli da dobiju fiskalni račun od firmi koja se bave veleprodajom zbog čega su imorali da idu preko posrednika.
Ministar zdravlja to negira i tvrdi da je oprema mogla da se nabavi bez posrednika, jer je reč o humanitarnoj akciji, kakvih je bilo i ranije, te da je bilo potrebno samo obratiti se dobavljaču, odnosno njihovim centralama u inostranstvu.
- Kažete samo da imate spreman novac, da ne treba tender, skupljanje dokumentracije, garancije i svi će vam izaći u susret jer i njema štedite i vreme i novac - objašnjava Lončar.
Kao primer je naveo Urgentni centar, kojem je kroz donaciju nabavljena laparoskopska oprema, a u tom su se slučaju, kaže, obratili direktno dobavljaču i dobili popust.
- Očigledno nekom odgovara da ima posrednika. Ja sam i farmaceutskim kućama rekao da sa državom mogu da rade samo bez posrednika. Nismo mi toliko bogati da dajemo 4,5 posto posrednicima - naglašava Lončar.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da je policija utvrdila da je bilo zloupotreba u trošenju novca koji je sakupljen za lečenje devojcice Tijane Ognjanović koja je preminula u bolnici u Hjustonu.
- Što se tiče porodice Ognjanović istraga je u toku, policija je tokom istrage utvrdila da postoje neke nepravilnosti i da je bilo određenih zloupotreba - rekao je Stefanović i dodao da se u dogovoru s tužilaštvom planira u kom pravcu će ići dalje akcije.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.