Lokal plaća ceh!

Izvor: BKTV News, 23.Feb.2013, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokal plaća ceh!

Poslednji primer je Novi Pazar. Dve manjinske sranke, koje se neprekidno suočavaju sa podelom birača iz svoje sredine, pa samim tim i u vladavinom u Novom Pazaru, relativno su kratko su bile „ u ljubavi“. Ovih dana je i tamo došlo do prekomponovanja vlasti.
I svo zlo nije u tome.
Prirodno je i razumljivo da stranke žele da se dočepaju vlasti. Uostalom, zbog toga i izlaze na izbore. Ali, Srbija nema budućnost ako sa svakim izborima, a pogotovo sa svakim prekomponovanjem vlasti, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << menja i sijaset rukovidlaca i u lokalu.
Uobičajena slika je, kada dodje do smene vlasti na lokalu – masovno smenjivanje direktora i upravnih odbora. I to u istom trenu kada i predsedničku fotelju zauzme novi „opštinski kmet“! Svi već imaju gotove liste promena.
Ustrojstvo Srbije, ako se otarasimo i podsvesti kada je reč o smrtonosnom delovanju podele na „feude“, koja je bila izrazita u poslednjih osam godina, nije takvo da obavezno podrazumeva promenu valsti na lokalu po receptu koalicije na vrhu..
Uostalom, nema stranke koja nije u izbornoj kampanji tvrdila da će prva mera biti da se oslobodi „partijskog“ upravljanja ekonomijom, zdravstvoom, prosvetom. Da ne govorim o sudstvu – koje bi trebalo da bude treći stub demokratske vlasti i nezavisno.
Izlaz je, kao i uvek, i kao i svuda u – zakonskim merama i delovanju i čvrstini institucija sistema. Potrebno je već sada da ova Vlada dosledno utvrdi da se svi oni kadrovi koji nisu na političkim funkcijama budu javno popunjavani istinski nepristrasnim konkursima i da imaju zakonsku garanciju da opstaju onoliko koliko traje mandat, osim ako su rezultati slabi ili ako dodje do kriminala ili nekog drugog zakonskog prekršaja. Neka svoje rodjake i prijatelje drža kao „svoje savetnike“ a ne na javnim funkcijama!
I, naravno, istim zakonom, bilo da se gradonačelnici biraju neposredno, ili da i sistem u republici bude većinski a ne proporcijalni – ova Vlada će učiniti istinski istorijski korak u korsist razvoja i demokratsjkog oblikovanja Srbije, ako i sredstva koja se stvaraju budu u lokalu i iz te kase se zakonom izdvaja za sve ono što je državna administracija ili razvojne potrebe . Život se začinje u lokalu ne u vladinoj rezidenciji.
Samo tako možemo da se oslobodimo „feuda“ i zavisnosti lokala od toga u čijim rukama su sredstva za razvoj. Temelji države nisu u državnoj adminsitraciji već u snazi ekonomije i lokalu. Tamo i žive ljudi. U vrhu se i dalje gomila ili opstaje monstrum od državne birokratije.
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.