Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jun.2016, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lobistički udar na budžet, igrače i radna mjesta

Postoje brojne naznake i nezvanična saznanja da Ministarstvo finansija i drugi nadležni organi Republike Srpske ozbiljno razmatraju mogućnost izmjena Zakona o igrama na sreću. U to su se odmah uključile lobističke grupe proizvođača automata, pokušavajući da uvedu dodatno oporezivanje svih dobitaka isključivo u sportskim kladionicama. Vrlo je vjerovatno da bi zvaničan odgovor na ovakvu tvrdnju bio da je takav potez usmjeren na povećanje prihoda budžeta RS.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dodatno oporezivanje svih dobitaka u kladionicama ne samo da neće niti za jednu marku povećati budžetski prihod, već naprotiv, proizvešće brojne negativne posljedice, prije svega smanjenje budžetskog prihoda od igara na sreću, gašenja legalnih priređivača, jačanje crnog - nelegalnog tržišta i ostaviće nekoliko hiljada ljudi bez posla.

Uvođenje oporezivanja malih dobitaka u igrama na sreću je ništa drugo do pokušaj zatvaranja domaćih kompanija. Naime, uvođenje ovakvih poreza vodi do gašenja cijele te industrije i zatvaranja nekoliko hiljada radnih mjesta, osim igara na sreću na automatima, što dovodi do toga da iza namjera za oporezivanje dobitaka u kladionicama stoje lobističke grupe, koje i vode cijelu kampanju u javnosti.

PREPOZNATLJIVE METODE STRANIH LOBISTA: Model lobiranja austrijskog proizvođača automata je potpuno isti u cijelom regionu i već godinama se izvodi u okolnim državama na identičan način s većim ili manjim uspjehom. Prvo se korumpiraju niži i srednji državni službenici u organima koji se bave igrama na sreću, a zatim se pokreće medijski pritisak da se promijeni zakon, navodno da bi se povećali prihodi budžeta.

 U toku izrade samih zakonskih rješenja, korumpirani službenici na početku prividno propisuju jednako dodatno poresko opterećenje, a zatim raznim izmjenama i s različitim opravdanjima dodatno opterećuju samo dobitke u sportskim kladionicama, čime direktno favorizuju automate.

Upravo ovih dana takva kampanja za dodatno oporezivanje dobitaka samo u sportskim kladionicama u punom je jeku u Federaciji BiH. Čak su se prijedlozi zakona za oporezivanje dobitaka u kladionicama našli i pred poslanicma federalnog parlamenta. U cijeloj priči u Federaciji je veoma prepoznatljiv "rukopis" inostranih lobističkih grupa proizvođača i priređivača igara na sreću na automatima oličenih u austrijskoj kompaniji "Novomatik". Pri tome, ako se sagleda i veoma snažna povezanost Državne lutrije BiH s kompanijom koja je dio "Novomatika", sve postaje mnogo jasnije.

Scenario koji se ovih dana dešava u Federaciji vrlo je moguć i u Republici Srpskoj, a već je bio na sceni u nekim državama našeg regiona. Najsvježiji primjer je Crna Gora. Već gotov zakonski prijedlog o oporezivanju dobitaka od igara na sreću poslanici crnogorskog parlamenta su odbili, pri tom prepoznavši svu štetu koju bi usvajanje takvog prijedloga nanijelo državnom budžetu. Potpuno je jasno da korist od dodatnog oporezivanja svih dobitaka u kladionicama jedino imaju proizvođači automata, kao i priređivači te vrste igara na sreću. Na drugoj strani, svi ostali, i država i igrači i domaći priređivači, su na gubitku.

Model oporezivanja koji je odbijen u Crnoj Gori i koji se danas nudi u Fedraciji, a možda već sutra u Republici Srpskoj ne postoji nigdje u svijetu. I tamo gdje je postojao od njega se odustalo upravo zbog katastrofalnih posljedica po budžetske prihode i ukupni privredni ambijent.

GUŠENJE SLOBODNE KONKURENCIJE: Oporezivanjem dobitaka u sportskim kladionicama krše se ustavne kategorije o slobodnoj konkurenciji i ravnopravnosti na tržištu između privrednih subjekata, uvodi se nelojalna konkurencija i stvara monopolski položaj na tržištu u korist priređivača igara na sreću na automatima. Pri tome, krše se i brojni propisi koji regulišu zaštitu potrošača, u ovom slučaju igrača.

Tvrdnje da će se dodatnim oporezivanjem svih dobitaka u sportskim kladionicama povećati budžetski prihod naporosto nemaju realnu osnovu. Naprotiv, ukupni prihodi od poreza će se smanjiti, jer će se se sportsko klađenje kao igra na sreću potpuno ugušiti, država će ostati i bez postojećih poreza, oko 6.000 zaposlenih bez radnih mjesta, a građani bez svoje omiljene legalne zabave.

Već i površna analiza dosadašnjih budžetskih prihoda Republike Srpske od igara na sreću - porast poreskih prihoda više od 20 odsto godišnje, ukazuje da je poresko opterećenje dobro izbalansirano, jer omogućava rast industrije i rast budžetskih prihoda, a svako nelogično dodatno oporezivanje će voditi smanjenju prihoda budžeta.

Jedini ispravan put za zdravo povećanje budžetskih prihoda od igara ne sreću nije u povećanju postojećih i uvođenju novih poreza jer novca za novo, dodatno oprezivanje jednostavno nema, već je u odlučnoj i sveobuhvatnoj stalnoj akciji na suzbijanju nelegalnog tržišta igara na sreću.

U cijeloj ovoj situaciji želimo da vjerujemo da će prevladati realni, ekonomski argumenti, a ne iskonstruisane lobističke spletke za račun bečkih nalogodavaca.

Ubijeđeni smo da je obaveza političara, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju, da stvaraju kvalitetan privredni ambijent za razvoj prije svega domaćih kompanija, a ne da pokušavaju da interese inostranih lobističkih grupa stave ispred interesa očuvanja radnih mjesta građana Republike Srpske.

"Novomatik" ponovo pod  lupom austrijskih vlasti

Kompanija "Novomatik" je već izvjesno vrijeme pod pojačanom pažnjom austrijskih državnih organa iz različitih razloga. Prema najnovijim vijestima austrijskog ORF-a, poslije odluke Administrativnog suda, ta kompanija se ovih dana suočava s optužbom da je nelegalno, bez licence poslovala u Donjoj Austriji, a prijeti joj i tužba većeg broja austrijskih igrača koji nisu bili upoznati s njenim ilegalnim poslovanjem. To je još jedan u nizu diskutabilnih poslovnih postupaka "Novomatika", posebno jer se radi o uređenom austrijskom tržištu, a ne o regionu jugoistočne Evrope, u kojem je ukorijenjena podrška različitih lobističkih grupa.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.