Lobiraju za carski grad

Izvor: Politika, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lobiraju za carski grad

Pi-ar firma Compress promoviše Beč u 11 svetskih metropola među kojima je i Beograd. Strance interesuje socijalna stanogradnja, kultura, hoteli, obilasci istorijskih spomenika

Verovatno ni jedna svetska metropola nema toliko različitih imena kao prestonica Austrije: Slovenci je zovu Dunaj, Mađari i Srbi Beč, Englezi Vijena a njeni žitelji Vin. Reklo bi se da je tajna u tome što je carski grad na Dunavu kao neki veliki istorijski sunđer koji je upijao ponešto od svakog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evropskog naroda. Zato je i razumljivo što Beč ima potrebu da sebe promoviše u 11 svetskih metropola. Taj posao je poveren pi-ar firmi Compress koja kancelariju ima i u Beogradu.

Ekonomista Miloš Bogunović (29) šef je predstavništva, a u radu sa medijima pomažu mu politikolog Cvijeta Radović i germanista Jasmina Burić. Zahvaljujući njihovim redovnim elektronskim vestima ali i ciljanim potragama po zahtevu ovdašnjih novinara, mesečno se u srpskim medijima objavi oko 80 tekstova čija je tema Beč. Osim toga, Compress organizuje susrete državnih službenika i privrednika. Trenutno u Srbiji radi 160 austrijskih firmi.

– Osim tekstova u štampi i kulturnih manifestacija, meni je drago i kad vidim kamion za odnošenje smeća na kojem piše "Beč pozdravlja Beograd" – kaže Miloš Bogunović – ta pomoć je ono što svaki stanovnik Beograda može da vidi i što mu pomaže u svakodnevnom životu, to je nešto krajnje konkretno.

Nema sumnje da je lobiranje uvek totalno predstavljanje – obuhvata i đubretarce kao poklon, ali i Mocartove dane.

Kultura je glavni izvozni proizvod Beča, bez sporenja. Srpska javnost pogotovo ima razloga da kulturni dodir s prestonicom nekadašnje Austro-Ugarske monarhije doživi i kao prisan i kao pozitivan: 1818. godine u štampariji jermenskog manastira Mehitaristena štampan je "Srpski rječnik" a iste godine i "Srpska gramatika", 1847. "Gorski vijenac" Petra Petrovića Njegoša. Između ostalih, u Beču je živeo i najveći slikar srpskog klasicizma Paja Jovanović.

Naročito korisno je predstavljanje prakse bečkog socijalnog sistema. Neka iskustva pokušava da primeni i uprava Beograda, naročito u socijalnoj izgradnji stanova. Od 1,6 miliona stanovnika Beča, svaki četvrti živi u stanu u vlasništvu grada i plaća povlašćenu kiriju. Reč je o 220.000 gradskih stanova. Na taj način grad je postao najveća kućna uprava u Evropi. Međutim, i 62.000 bečkih podstanarskih porodica dobija stambenu pomoć. Uvođenjem opšte stambene pomoći gradska uprava je načinila važan korak za više socijalne pravde.

Skepticima u prilog recimo: istina je da je godišnji budžet Beča 10 milijardi evra, a Beograda 521 milion, međutim, socijalni modeli u stanogradnji i te kako su zanimljivi gradskim ocima srpske prestonice – ako ni zbog čega drugog a ono zbog toga što su u austrijskoj prestonici već četrdesetak godine isti neprekidno na vlasti: socijaldemokrate. Nije zgoreg uzeti pelcer. A taj pelcer se svakodnevno prenosi i u porukama koje šire lobisti carskog grada na Dunavu.

Nenad Stefanović

[objavljeno: 28.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.