Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Ljuti začini koji vas štite
U borbi protiv slobodnih radikala važnu ulogu imaju upravo jaki začini. Ljute papričice sadrže mnogo antioksidansa koji uništavaju slobodne radikale.
Ti crveni, pakleno ljuti plodovi dva do tri puta su bogatiji vitaminom C nego ista količina citrusnog voća pa prilično doprinose jačanju imunog sistema. Osim vitamina C, u ljutim papričicama ima i vitamina B1, B2, B6 i B12, vitamina P, koji je poznati stabilizator krvotoka i betakarotena. Od minerala, papričice sadrže kalijum, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kalcijum, magnezijum, fosfor i cink.
Zahvaljujući toj jedinstvenoj mešavini važnih supstanci, ljute papričice dobro deluju na krvne sudove srca i očiju, protiv artritičnih tegoba, arteroskleroze i reume i uništavaju bakterije.
I ostali ljuti plodovi imaju koristan uticaj na ljudsko zdravlje, tvrde stručnjaci za ishranu. Jedan od najvažnijih fizioloških učinaka ljutih začina jeste pojačano izlučivanje pljuvačke i želudačnog soka. Pojačano lučenje pljuvačke štiti zube od karijesa, a povećane količine želudačnog soka aktiviraju različite probavne enzime, što olakšava varenje.