Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudski genom se menja

VAŠINGTON - Genom svakog pojedinca se menja tokom života pod uticajem okoline i ishrane, čime se objašnjava pojava raka i bržeg starenja, saopštili su američki naučnici.

Stručnjaci sa Univerziteta Džon Hopkins iz Merilenda otkrili su da se određene oznake na DNK (dezoksiribonukleinskoj kiselini) menjaju tokom života. Time se bavi epigenetika koja istražuje mehanizme koji omogućavaju ćelijama da sačuvaju svoj integritet unutar genoma.

"Sada uviđamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je epigenetika srž moderne medicine, jer epigenetske promene mogu da se dogode pod uticajem ishrane ili izlaganja određenim spoljašnjim faktorima", rekao je profesor molekularne biologije i genetike Endru Fajnberg.

Prema njegovim rečima, epigenetika bi mogla bolje da objasni mehanizme dijabetesa, autizma i raka. Naučnici su analizirali uzorke DNK od 600 osoba. Ispitanici su dali svoje uzroke 1991. godine, pa ponovo 2002. i 2005. godine.

Promene na genomu mogu biti i nasledne

Genetičari su merili ukupne promene metilacije, koja je glavna epigenetska promena u DNK. Oni su, potom, uporedili rezultate uzoraka iz 1991. godine i one od kasnije - 2002. i 2005. godine i otkrili da su se kod trećine ljudi dogodile značajne promene.

"Otkrili smo značajne promene, što je dokaz da se genom menja s godinama", navodi se u studiji. Te promene mogu biti i nasledne što objašnjva zašto su neke porodice podložnije nekim bolestima. Istraživanje je objavljeno u američkom medicinskom časopisu "Džornal ov di amerikans asosijejšen".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.