Ljudska prava nisu poklon

Izvor: Danas, 09.Dec.2012, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudska prava nisu poklon

Ljudi širom sveta proslaviće Međunarodni dan ljudskih prava 10. decembra. Na taj dan 1948. godine, članice Ujedinjenih nacija - demonstrirajući solidarnost bez presedana - posegnule su za iznalaženjem zajedničkog jezika koji prevazilazi naizgled nepomirljive razlike i usvojili su Univerzalnu povelju o ljudskim pravima bez ijednog glasa protiv. Od tada Povelja o ljudskim pravima je već decenijama inspiracija svima onima koji se širom sveta bore za unapređenje cilja ljudskog dostojanstva. U Sjedinjenim Državama pokret za građanska prava je šezdesetih godina pokazao moć tih ideja. Velečasni Martin Luter King u „Pismu iz birmingenškog zatvora“ 1963. godine piše da „nepravda bilo gde je pretnja pravdi svugde“.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Međunarodni dan ljudskih prava

Izvor: B92, 10.Dec.2012, 01:06

Beograd -- Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se širom sveta kako bi se ukazalo na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca...Ovaj dan biće propraćen i u Srbiji nizom manifestacija, između ostalog i "Paradom ljudskih prava"...Članice UN su 10. decembra 1948. godine jednoglasno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.