Ljudska prava: Rušenje pod fantomkama, gradnja bez fantomki

Izvor: N1 televizija, 09.Dec.2016, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudska prava: Rušenje pod fantomkama, gradnja bez fantomki

Standardi ljudskih prava širom sveta su pod "do sada neviđenim pritiskom", a 2016. je bila "katastrofalna godina za ljudska prava širom sveta", saopštili su iz UN uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra. U Srbiji je situacija slična, ocenili su predstavnici nezavisnih institucija i nevladinih organizacija.

U kakvoj atmosferi svet dočekuje dan ljudskih prava? Migrantska kriza je ključni pokazatelj stanja u Evropi, dok osećanje nepravde i briga za sutrašnjicu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << opterećuje građane Srbije, smatra zaštitnik građana Saša Janković. Najboljom ilustracijom stanja u Srbiji vidi noćno rušenje u beogradskom kvartu Savamala.

Kao najveće probleme, Ujedinjene nacije ukazuju i na klimatske promene, diskriminaciju i ekonomsku nejednakost, uz ocenu da se nekim delovima Evrope i SAD retorika usmerena protiv stranaca širi do zastrašujućih razmera.

"Pravna nesigurnost, neizvesnost da li će zakon biti primenjen na svakoga u svakom momentu i da li za sve važi isti zakon - mislim da je nabolje oličeno u Savamali i obrnutoj Savamali, rušenju pod fantomkama i gradnji bez fantomki, ali mimo svih zakonskih normi i uz prećutnu i izričitu saglasnost vlasti", kaže zaštitnik građana Saša Janković.

Rodoljub Šabić, koji je sa Jankovićem dobitnik nagrade "Dobar primer novog optimizma“, smatra da, ni u domenu zaštite podataka o ličnosti i pristupu informacijama od javnog značaja, vremena nisu sjajna, a da država ne čini dovoljno da to promeni.

"Meni je žao sto moram da kažem da je ova godina - godina regresije. Neki hronični problemi su kulminirali. Ako vam kažem da je ove godine poverenik šezdesetak puta tražio od vlade, što je njena zakonska obaveza, da prinudno izvrši nalog poverenika, a da ona nije uradila nijednom - pretpostavljam da je to dovoljna ilustracija", rekao je Šabić.

NVO: Sve gore stanje ljudskih prava

I grupa nevladinih organizacija okupila se u medija centru da bi ukazala na sve gore stanje ljudskih prava u Srbiji, ali i sve češće napade na aktiviste, koje država ne procesuira. Pored noćnog rušenja u Savmali, istakli su i nepoštovanje prava žrtava rata i njihovih porodica, prava građana na slobodno i nepristrasno informisanje, ali i stav da državne institucije štite prava odabranih. Kao ilustraciju, navode tužbe koje državni funkcioneri podnose kao građani, a koje su uperene protiv neistomišljenika, medija ili nevladninih organizacija.

"Umesto da govorim o ljudskim pravima civila ubijenih i zlostavljanih tokom ratova, o pravima žrtava iz masovnih grobnica ili o ljudskim pravima stanara u Savamali i ljudima koji su tamo zlostavljani, mi govorimo o ljudskim pravima predstavnika državnih institucija koji su umešani u kršenja ljudskih prava. To su one situacije gde je pravosuđe dovedeno do apsurda", kaže Milica Kostić iz Fonda za humanitarno pravo.

Ne postoji politička volja da se stvari pomere unapred, već je u toku progon boraca za ljudska prava i onih koji ih u toj borbi podržavaju, zaključak je skupa koji su povodom Dana ljduskih prava organizovale Žene u crnom. Diskusiju je porukom okončala Borka Pavićević.

"Svet je u strahu , i osnovno što treba da radimo je proboj kroz taj strah, i zato neću da govorim o ganjanjima jer hoće da izazovu i sažaljenje. Ne treba, ni sažaljenje ni strah, vec treba katarza i treba nastaviti", kaže direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.