Izvor: B92, 27.Jan.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudi će živeti i do 800 godina

Los Anđeles -- Američki naučnici tvrde da će zahvaljujući genetičkim otkrićima, u budućnosti biti moguće produženje ljudskog veka na 800 godina.

Do tog zaključka je došao genetičar Valter Longo, profesor gerontologije i bioloških nauka na Univerzitetu Južna Kalifornija i vođa istraživačkog tima koji je uspeo da desetostruko produži život gljivice kvasca.

Longov istraživački tim je uspeo, odstranivši iz genoma gljivice samo dva gena i stavivši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na niskokaloričnu "dijetu", da produži život gljivice kvasca na deset sedmica. Takvi organizmi obično ne žive duže od jedne sedmice.

Naučnici su uvereni da se njihovo istraživanje neposredno odnosi i na probleme starenja ljudskog organizma.

"Mi stvaramo osnovu za reprogramiranje organizma na zdrav život. Ukoliko uspemo da dokučimo na koji način radi mehanizam dugovečnosti, bićemo u stanju da ga primenimo na sve ćelije bilo kog živog organizma", rekao je Longo.

On je kazao da je do trenutka kada će čovek moći da živi 800 godina još vrlo daleko, ali i da će mogućnost produženja života na 120 godina možda biti ostvariva već u doglednoj budućnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.