Ljubomir Živkov: Kašikara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2020, 20:08

Ljubomir Živkov: Kašikara

Kako neke stvari dobiju ime, dokad to ime pripada samo njima, kako to da za manje od pola stoleća reč počne označavati nešto sedamdeseto, i gde je tome kraj?

Otkad znam za sebe znam i za kašikaru, plitku drvenu posudu čijeg se poklopca ne sećam, ako ga je imala, a u kojoj je stajao tekući da kažemo escajg, onaj za nas šestoro, i za radene, kad je kopnja, ređenje repe, berba kukuruza ili grožđa… Zašto si se zvala kašikara kad su u tebi stajale i viljuške, i noževi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pa čak i služonica, kako si se, kašiko, izdigla iznad svoje aluminijumske braće i sestara, i podarila ime kuhinjskom pomagalu?

Zatekao sam je, kao što sam zatekao zidani šporet i nisam nikad pitao ko ga je zidao, ni kad je to bilo, naprosto sam svoje dane pridružio višegodišnjem stažu koji je kašikara kod nas već imala, mogla je biti kupovna, mogla je biti naručena kod tišljera, a mogao je u trenutku nadahnuća i kad je imo kade napraviti i deda, ali ako i nije bila njegovih ruku delo, ipak se pozabavio i njome: na sva četiri ćoška joj je za dno prikucao gumene zapušače od flašica u kojima su bile nekcije, igla velikog šprica je, kao i danas, prolazila kroz gumu, bočicu nisu otvarali ni Anča, ni tirac, nego si posle morao šilom i klještima otkinuti metalni obruč (gledaj pa se raseci!), i onda se mogla otpušiti.

E, takva četiri zapušača bila su zakucana, tako da njihov nekadašnji ravni vrh bude dole; ne znam je li kašikara dobila te parapodije u slavu zvučne izolacije, ali će meni biti žao što ih ima samo na ćoškovima.

Jer sam, možda kao petogodišnjak, pa barem do polaska u osmoljetku, koristio kašikaru kao tarabuku, da bih, u narednom stadijumu, pevajući imitirao svirku harmonike, trla-tla-tra-ta-tarla-tra, upinjao sam se, mada me niko nije snimao mobilnim, da pokrete prstiju na obema uzdužnim stranama kašikare – priljubljene uz grudni koš koji je dosta zaostajao za mojim duhovnim i muzičkim razvojem – uskladim sa onim što pevamsviram: prstima leve ruke svirao sam basove, un-ta, un-ta, desnom tobožnju dugmad kakvu je imala kuma Lazina ramunika. Jedino što kašikara nije mogla da se rasteže, nije imala bore u kojima bi se povećavao i smanjivao crveni romb, uh, kad bi deda hteo da ukuca barem dvadeset zapušača sa desne strane, mahom su bili boje ciglje, ali je bilo i plavih, i u boji karamele, pa da imam sad bi se reklo tastaturu, a ne ravan displej, touch screen !

U nekom trenutku bi baba ushtela da spakuje escajg koji sam ja jednim potezom bio izručio na astal, i odinokaia garmon’ bi opet bila pripojena kuhinjskom inventaru, pa, ipak, pridonela je da mi moji, sa izvesnim možda i zakašnjenjem, kupe harmoniku, iako je nisam tražio, pa ni očekivao.

Kašikara bi imala svoje mesto u muzeju mog muzičkog razvoja, ne znam kad je nestala iz kujne, da li je dodatno poslužila jedno ili dva leta, da se u njoj zamete pilićima, jer ta kaša od prekrupe, žeže i vode ne bi curila ni ako je dno u međuvremenu možda i napuklo.Godine će po svom običaju prolaziti i prolaziti, i ja ću opet čuti reč “kašikara”, imaće drukčiju namenu, i zvuk neuporediv sa onim koji je uz nju išao u leto hiljadu devetsto pedeset osme, ali tako to ide: u uspavanki Ljermontova ima i спи, малютка, što je tepanje bebi, ali će neki вдохновенный генерал dati to ime protivtenkovskoj raketi, kao što je neki važan Amerikanac, ne manje duhovit od sovjetskog raketinog kuma, atomsku bombu nazvao “Mali dečko”, tako da je kašikara u semantičkoj seobi i pretumbaciji dobro još i prošla.

Serijal "Dopisnica iz Banata" možete pratiti svake subote na Prvom programu RTV u 11.50.

Sve dosadašnje priče Ljubomira Živkova možete pronaći u sekciji BLOG.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.