Ljubomir Živkov: Iz života naših ptica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2018, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubomir Živkov: Iz života naših ptica

Na početku beše Reč, i to izgleda pogrešna, ili barem pogrešno shvaćena: kao i sva deca u poratnoj Jugoslaviji naučio sam i ja pesmu „Sve ptičice iz gore“, uveren, kao i ostali, da je reč o tragičnom događaju; neki od nas su ne čekajući da se upišu u osmoljetku savladali azbuku, ali niko nije pesmu video napisanu, ono „iz gore“ bila je za sve nas jedna reč, aorist koji nas je strpljivo čekao u višim razredima, a koji nam je bio poznat i iz besmrtnog deseterca, pa opet, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ako je celo jato skončalo u plamenu, kako se spustilo na more?... Barem da je bilo „sve ptičici izgore“, pa da se pogorelka, sama, sa opekotinama ko zna kod stepena, spustila na more, ovako su se sudarali jednina i množina, smrt u požaru i odlazak na Jadran...

Već smo uveliko čuli i šta je sa bilo sa sokolom u gori, bilo je to u republici bogatoj šumama, gde je neimenovana djevojka, izgleda sa predumišljajem, zapalila goru, ne razmišljajući da se stihija može preneti i na druge gore, uključujući i zasade za koje smo imali da zahvalimo mladim goranima. Soko gnijezdo gasi, krila mu se pale, sokolići pište“, dok pripadnik iste vrste stotinu ili dvesto kilometara jugozapadno mirno pije vodu iz Vardara... Imali smo i domaću pesmu koja je počinjala ne treba lepše, a videćemo kako se završila... Još jedared, ajcad!

Budući pitomi, samim tim i vospitani, zahvaljuju golubovi devojčici na ranom fruštuku, ali ih ona svojim okom kućanice prebrojava, nema ono što će imati stjuardesa kad broji putnike, pa ponavlja postupak, i gle, jednog goluba nema, u taj mah vlasnici pukne pred očima,: „I sinoć se čula puška/U lisnatoj gori/Mora da je poginuo/Gaćan moj najbolji“, kao žrtva nespretnog krivolova, najverovatnije, jer koji bi član lovačkog društva namerno ciljao gaćana nepromišljeno obrevšeg se u šumi gde se uveliko hvata mrak, iako napolju sunce tek lakšava.

Serijal "Dopisnica iz Banata" možete pratiti svake subote na Prvom programu RTV u 11.45.

Sve dosadašnje priče Ljubomira Živkova možete pronaći u sekciji BLOG.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.