Izvor: B92, 27.Jan.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubljana: Odjeci posete Bana

Ljubljana -- Generalni sekretar UN Ki Mun Ban završio dvodnevnu posetu predsedavajućoj EU, ali je glavna tema u Sloveniji - diplomatska afera.

Nakon odlaska Ki Mun Bana, o njegovim razgovorima sa slovenačkim šefom diplomatije i predsednikom Saveta za spoljne odnose EU Dimitrijem Rupelom, slovenački MSP je izdalo šturo saopštenje, kojim stoji da su Ki Mun Ban i Dimitrij Rupel "u prijateljskom razgovoru razmenili mišljenja o skoro svim aktuelnim međunarodnim političkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanjima, sa naglaskom na kriznim žarištima".

Ostatak kratkog saopštenja predstavlja Rupelovu zahvalu Banu na poseti gradu Jable, u kome se nalazi slovenački Centar za evropsku budućnost. Ban je, inače, član savetodavnog saveta ovog centra, sa kojim i Srbija ima potpisan sporazum o saradnji.

Mnogo obimnije saopštenje je sinoć slovenačko ministarstvo spoljnih poslova posvetilo odgovarajući na jučerašnji komentar, koji je objavio slovenački list Dnevnik.

Članak "Mister Jes" kritikuje rad slovenačkog ministra Rupela, povodom internog diplomatskog dokumenta, koji je list Dnevnik objavio dan ranije. Objava tog dokumenta, odnosno zabeleške razgovora visokih slovenačkih i američkih zvaničnika, izazvala je pravu buru u slovenačkoj javnosti.

Odgovor na pisanje Dnevnika, ministarstvo je naslovilo sa "SAD su prijateljska država, sa kojom se Slovenija savetuje na suveren i jednakopravan način".

U njemu ministarstvo između ostalog piše i da one diplomate, koje su diplomatsku poštu iz Vašingtona posredovale ljubljanskom Dnevniku, nisu lojalni državljani Slovenije, ni diplomate vredne tog imena, a njihova dela su nezakonita, nečasna i neprofesionalna.

"Istovremena objava u ljubljanskom Dnevniku i beogradskoj Politici škodi ugledu i kredibilitetu slovenačke diplomatije i države. To može da potvrdi svaki ozbiljan diplomata", piše u saopštenju.

Uz objašnjavanja čemu su namenjeni takvi zapisnici sa diplomatskih razgovora, ministarstvo Dnevniku prebacuje i "žargon nekadašnjim partijskih politbiroa".

Ministarstvo dodaje i da je objavljeni dokument postao "krajnje osetljiv" tek kada je postao dostupan javnosti, a da sam razgovor političkog direktora ovog ministarstva, u Vašingtonu, nije bio "sporan". Ministarstvo saopštava i su takvi dokumenti namenjeni onima, koji znaju da ih čitaju, što pretpostavlja odgovarajuće obrazovanje i znanje, a ne opštoj javnosti.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova, svoje saopštenje, završava rečima da nadimci kao što je "Mister Jes", ali i "Tovariš Njet" spadaju u skladište hladnog rata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.