Ljubljana: Neustavno imenovanje ulice po Titu

Izvor: Politika, 04.Okt.2011, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubljana: Neustavno imenovanje ulice po Titu

LJUBLJANA - Ustavni sud Slovenije ocenio je kao neustavnu i poništio odluku da se jedna od ljubljanskih ulica nazove po Josipu Brozu Titu, javlja danas sajt „Šumadija pres“.

Slovenački Ustavni sud je ocenio da upravo ime Josipa Broza Tita u najvećoj meri simbolizuje nekadašnji totalitarni režim i zbog toga poništio odluku gradske vlasti Ljubljane koja je po Titu imenovala veliku ulicu koja prolazi pored novosagrađenog stadiona “Stožice“.

Ustavni sud je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i da njegova namera nije bila da ocenjuje ličnost i konkretne poteze Josipa Broza Tita, kao ni istorijske ocene i okolnosti.

- Titovo ime ne simbolizuje samo oslobođanje teritorije današnje države Slovenije od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu, nego i posleratni totalitaristički komunistički režim, kog su obeležile opsežna i gruba kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda, naročito u deceniji nakon završetka Drugog svetskog rata - naveo je Ustavni sud Slovenije, dodavši da je odluka ljubljanskih gradskih vlasti da novosagrađenu ulicu nazove Titovom ulicom "podvrgnuta suštinskim ograničenjima koja proističu iz Ustava i među kojima glavno mesto pripada ljudskom dostojanstvu".

Zato je Ustavni sud Slovenije, uzevši u obzir da je ta odluka gradske ljubljanske vlasti, na čijem čelu je gradonačelnik Zoran Janković, u neskladu sa načelom poštovanja ljudskog dostojanstva, odlučio da je poništi.

Inicijativu za proveru ustavnosti odluke da se jednoj od ljubljanskih ulica da ime po Titu je Ustavnom sudu podneo Jernej Vrtovec, iz podmlatka slovenačke stranke Nova Slovenija.

J.G. Šumadija pres/P.O.

objavljeno: 04.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.