Ljubivoje Ršumović: Dete treba da posmatraš, al mu nemoj na put stati

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jul.2016, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubivoje Ršumović: Dete treba da posmatraš, al' mu nemoj na put stati

Mađioničar dečjih snova, kako ga nazivaju, Ljubivoje Ršumović rođen je u selu Ljubišu, na planini Zlatiboru, 3. jula 1939. godine. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu. Prve stihove napisao je još kao osnovac, a prve pesme objavio kao gimnazijalac u Užičkim "Vestima" i "Književnim novinama".

Kada se zaposlio u Radio Beogradu, pravio je program za decu, a svojim talentom uveseljavao je mališane putem emisija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Utorak veče - ma šta mi reče, Subotom u dva i Veseli utorak.

Na televiziji je vodio i režirao preko šest stotina emisija, između ostalog poznate serije "Dvogled", "Hiljadu zašto" i "Hajde da rastemo". Možda najpopularnije od svih serija za decu "Fazoni i Fore", imala je čak 142 epizode. Od ukupno objavljenih 86 knjiga, veliku većinu je posvetio deci. A među najpoznatijim naslovima, koje i danas najmlađi rado čitaju su: "Ma šta mi reče", "Pričanka", "Pevanka", "Još nam samo ale fale", "Vesti iz nesvesti", "Nevidljiva ptica", "Domovina se brani lepotom", "Sjaj na pragu", "Rošavi anđeo", "Zov tetreba", "Uspon vrtovima", "Bukvar dečjih prava", "Tri čvora na trepavici", "Tajna ledene pećine" i "Beli paketi".

U pozorištima izvođeno je više njegovih dela: "Šuma koja hoda", "Nevidljiva ptica", "Babaroga", "Rokenrol za decu", "Uspavana lepotica", "Au, što je škola zgodna", "U cara Trojana kozje uši", "Snežana i sedam patuljaka"...

Svoju poetiku za najmlađe razvijao je doktrinom Džona Loka. Tako je i na pitanje kako bi trebalo vaspitavati decu, jednom prilikom odgovorio stihom:

"Dete treba da posmatraš,

al' mu nemoj na put stati,

što ga pre čovekom smatraš,

pre će čovek i postati."

Zato je malima kroz pesmu objasnio da "decu ne donose rode, već ih rađaju majke", i da "nema sveta i planete, gde ne može stići dete". Deci je napisao da od najmlađih dana znaju da "ima jedna pećina stroga, u kojoj živi Babaroga" koja se plaši da pokaže detetu njušku. Da li postoji il' ne postoji, uglavnom ona se deteta boji, zaključuje pesnik. I kroz druge pesmice mališanima je rasterao strah, pa je tako obisao čudnovatu borbu jednog deteta sa deset ljutih gusara. Pisao je o potrazi za zemljom Dembelijom, o mišu koji je dobio grip, pa je seo u džip i prevalio put dugačak da ga pregleda doktor mačak.

Za svoj maštovit, inspirativan dugogodišnji rad, dobio je bezbroj prestižnih književnih nagrada, između ostalih i Neven, Mlado pokolenje, Nagradu Zmajevih dečjih igara, Brankovu nagradu, Oktobarsku nagradu grada Beograda i mnogih drugih. Prvi je dobitnik i priznanja "Duško Radović" sa titulom "Saradnik Sunca", nagrade: "Miroslav Antić", 2008. za knjigu "Beli paketi". Dela su mu prevedena na više stranih jezika. Ljubivoje Ršumović nije samo pesnik već i sportista.

Osnivač je, takmičar, prvi predsednik Karate kluba Crvena zvezda, a bio je i predsednik Karate saveza Srbije. Osnivač je i prvi predsednik Odbora za zaštitu prava deteta Srbije. Živi i radi na Slobodnoj teritoriji, nedaleko od Beograda. Upravni odbor Udruženja književnika Srbije predložio ga je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Odgovori mališana iz St. Galena, profesorke Dunje Boburov.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.