Ljubitelji prirode bez kontrole i dozvole

Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ljubitelji prirode" bez kontrole i dozvole

Divljom gradnjom i bacanjem smeća u okolini Zavojskog jezera, u sastavu Parka prirode "Stara planina", stvoren je urbanistički i ekološki haos

Pirot – Skoro dve decenije, veliki broj Piroćanaca i Nišlija odmor provode u okolini Zavojskog jezera. Međutim, "uglavnom u objektima koje su nelegalno izgradili ili postavili na našem zemljištu i napravili urbanistički i ekološki haos", upozoravaju iz Hidroelektrane "Pirot". Prošle godine, hidroelektrana je uručila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 180 rešenja o uklanjanju vlasnicima divlje izgrađenih objekata, ali je samo nekoliko njih to i učinilo. Iz hidroelektrane upozoravaju na ugrožavanje životne sredine, s obzirom na to da nije rešen problem odlaganja i uklanjanja komunalnog otpada.

Praktično bez ikakve kontrole (a posebno dozvole) više od 500 zaljubljenika u prirodu, godinama je gradilo vikendice, brvnare, postavljalo kamp-prikolice pored jezera. Gradnja bilo kakvog objekta na ovoj lokaciji zahteva i dobijanje dozvole Zavoda za zaštitu prirode, pošto se Zavojsko jezero nalazi u granicama Parka prirode "Stara planina". Jedan od razloga za ovakvu situaciju je i to što republički organi još uvek nisu usvojili Prostorni plan Stare planine, ali i što je dugo bio zanemaren turistički potencijal ovog dela Srbije. Opštinski inspekcijski organi nemoćni su bez ovog planskog akta, tako da su bez uspeha ostali pokušaji da se spreči divlja gradnja.

Najjeftinaja varijanta

Na obali Zavojskog jezera niklo je i divlje naselje, nazvano Buljarice. Ovde, svoju kamp-kućicu, oko koje su uredili i baštu, ima bračni par Bojić iz Niške Banje. Oni, kako su nam rekli, već nekoliko godina godišnji odmor provode na obalama jezera. A dolaze i njihova deca jer, objašnjavaju, nema boljeg mesta za odmor, a to im je i najjeftinija varijanta za letovanje. – Boravimo tu već nekoliko godina i do sada niko nije tražio da pomerimo kamp-kućicu – kaže za naš list Slobodan Bojić i dodaje da ukoliko mora da ukloni prikolicu to će i uraditi, ali i da će tražiti način i mesto da se i dalje odmara pored jezera.

Rukovodilac Odeljenja za planiranje HE "Pirot" Srđan Tošić, tvrdi za "Politiku" da im je veliki problem to što nemaju dovoljno podataka o vlasnicima nelegalno izgrađenih objekata, da ih nisu pronašli na licu mesta, pa su rešenja ostavljali na objektima. Hidroelektrana je vlasnik dela priobalja jezera.

– Pozivali smo inspekcijske organe, preduzimane su određene mere, ali konkretnih rezultata nema. Uradili smo elaborat sa detaljno snimljenim položajem i vrstom objekata i to smo predstavili javnosti. Očekujemo da će detaljan plan regulacije zemljišta oko Zavojskog jezera olakšati i naš posao oko uklanjanja ovih objekata. Pored jezera nema ni vodovodne ni kanalizacione mreže. I, pošto o otpadu niko ne vodi računa, tamo je nastao ekološki haos – naglašava Tošić, uz napomenu da se zbog neuređenosti zagađuje voda, koja je, inače, prve kategorije kvaliteta.

O ekološkim problemima na obalama jezera svedoči i sam Slobodan Bojić. – Ovaj biser prirode moramo zaštiti za buduća pokolenja. Međutim, većina gostiju otpatke ostavlja ovde, tako da je u samom naselju napravljena divlja deponija. Kontejneri nabavljeni pre desetak godina nemaju nikakvu funkciju, jer problem odvoženja smeća još nije rešen – kaže Bojić.

Čvrsti objekti i otpad

Nagoveštaja rešavanja problema odlaganja komunalnog otpada ima u Regionalnoj strategiji za upravljanje čvrstim otpadom, koja je urađena pre nekoliko meseci, u kojoj je u prvoj fazi predviđena infrastruktura za sakupljanje otpada i na Zavojskom jezeru, kao važne turističke destinacije u budućnosti.

Osim privremenih montažnih objekata pored obala jezera, na privatnom zemljištu oko Zavojskog jezera ima oko 200 objekata od čvrste građe. Zahteve za legalizaciju opštini je do sada podnelo tek oko sedamdeset vlasnika. Neizvesno je kakva će biti sudbina ovih objekata posle donošenja Prostornog i detaljnog regulacionog plana, ali u ovom trenutku ne postoji bliži planski akt koji uređuje status tih objekata. – Svi dosadašnji pokušaji da se dođe do detaljne regulacije prostora oko jezera nisu uspevali zbog komplikovanog pitanja rešavanja komunalne infrastrukture i zbog vodoprivrednih uslova – objašnjava za "Politiku" Zoran Krstić, načelnik Odeljenja za urbanizam i komunalnu delatnost u pirotskoj opštini. – Više puta smo pokušavali da "divlje" izgrađene objekte uklonimo i da sprečimo nastavak izgradnje, ali zbog revolta građana morali smo da odustanemo – žali se Krstić.

U narednom periodu, kaže Srđan Tošić, HE "Pirot" će, budući da ne može da pronađe vlasnike nelegalno izgrađenih objekata, pokušati da zakonski, podnošenjem prijava protiv nepoznatih lica, zaustavi divlju gradnju.

Marija Penčić

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.