Ljubičevo spremno za Igre

Izvor: RTS, 26.Avg.2019, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubičevo spremno za Igre

Narednog vikenda u Požarevcu se održavaju 56. Ljubičevske konjičke igre. Posetioce na hipodromu očekuje bogat sportski, a na trgu muzički program.
Prvi požarevački osvajač triple krune Jugoslavije, Ljubičevac više od 40 godina ponosno stoji u Ergeli Ljubičevo. Njegov kreator ga rekonstruiše za 56. Ljubičevske konjičke igre i seća se da je bio potreban veliki broj modela da bi se napravio spomenik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << slavnom atu.

"Nismo mogli da nađemo konja koji je miran. Jedan konj se istrgao džokeju i oštetio skulpturu", seća se Slave Ajtovski, vajar.
I višebojci su spremni.
"Mislim da će ove godine takmičenje biti dosta jako", kaže Rade Milovanović, trener višebojaca.
Ove godine u polufinale kvalifikovao se i novi takmičar Milian Ivić, unuk nekadašnjeg viteza Ljubičeva Zorana Ivića.
"Odlučio sam da pođem dedinim stopama da osetim takmičarski duh. Nadam se da ću i ja jednog dana da budem vitez", priča Milan Ivić, višebojac iz Kasidola.
U Požarevac stiže i dvadeset grla iz susednih zemalja. A uvedeno je i elektronsko merenje vremena.
"Semafor će dodati adrenalin i gledaocima i učesnicima, jer svi će imati odmah rezultate nakon završene svake discipline. To je nešto što su ljudi želeli", kaže Bane Spasojević gradonačelnik Požarevca.
Ovogodišnje Ljubičevske konjičke igre biće posvećene Požarevljaninu Mihailu Andrejeviću Andrejki. Čoveku koji je doneo prvu fudbalsku loptu u svoj grad. Istoričar Miroljub Manojlović, seća se njegovog govora sa obeležavanja pedesetogodišnjice fudbalskog kluba "Mladi radnik" 1976. godine.
"Ja sam, kaže, bio ušao već u finese. Ostali su trčali do iznemoglosti, ja sam im pokazao kako se lopta štopuje, zaustavlja, šutira, efel...", priča Miroljub Manojlović, istoričar.
Andrejka je odveo jugoslovensku fudbalsku reprezentaciju u Montevideo, na prvo svetsko prvenstvo 1930. godine. Bio je doktor i profesor na medicinskom fakultetu i potpredsednik Fife.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.