Ljubičevo kao brend

Izvor: Politika, 15.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubičevo kao brend

Organizatori konjičkih igara očekuju pomoć vlade Srbije

POŽAREVAC – sabor konjarstva u Požarevcu, Ljubičevske konjičke igre, koje i ove godine imaju međunarodni karakter, biće održane od 1. do 3. septembra. Organizacioni odbor ove manifestacije je odlučio pre dva dana da fond nagrada za učesnike bude povećan, pa će iznositi tri i po miliona dinara.

Program Igara obuhvatiće kasačke i galopske trke, takmičenje u preskakanju prepona, kao i popularni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ljubičevski višeboj, nadmetanje hrabrih jahača u seči sabljom, kurirskom jahanju, gađanju kopljem, strelom i topuzom. Posebna atrakcija na požarevačkom hipodromu biće i pojavljivanje najmlađe jahačke ekipe na svetu, članova Konjičkog društva "Knez Mihailo", starosti od dve do šest godina, koji će ovog septembra publici pokazivati svoje umeće na konjima.

– To je sve što je opština mogla da učini, budući da su nam ruke vezane zbog nedostatka budžetskih para. Organizacija je počela na vreme, a osim svih značajnijih ergela i brojnih konjičkih klubova iz cele Srbije, dolazak su već potvrdile i dve ekipe "preponaša" iz Bugarske – rekao je Zvonko Blagojević, predsednik Organizacionog odbora 43. po redu Ljubičevskih konjičkih igara.

Delegacija Skupštine opštine Požarevac sprema se da početkom sledeće nedelje od vlade Srbije zatraži finansijsku, organizacionu i svaku drugu podršku za održavanje Igara. Zanimljivo je da se ove godine LJKI održavaju u isto vreme kao i sabor trubača u Guči, pa tako postoji mogućnost da neki od hiljada stranih turista koji će u Srbiju doći zbog nadmetanja trubača, doživljaj upotpune posetom smotri konjičkog sporta.

– Ako vlada za sabor trubača u Guči, želeći da od nje stvori brend po kome će Srbija biti prepoznatljiva u svetu, može da izdvoji 5.000.000 evra, mislim da i događaj kakve su Ljubičevske konjičke igre zaslužuje podršku. Ljubičevo je najstarija srpska ergela, a manifestacija koja traje skoro pola veka takođe zaslužuje da bude jedan od brendova Srbije – rekao je Blagojević.

Ljubičevske konjičke igre prvi put su održane 1964. godine, od kada je ovaj događaj svakog prvog vikenda u septembru. Na Igrama je osamdesetih godina bilo i do 80.000 posetilaca, a poslednjih godina se nastoji da se broj posetilaca Igara vrati na ovaj nivo, te se koncerti, predstave i izložbe održavaju nedelju dana pred početak Igara.

M. Albunović

[objavljeno: 15.07.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.