Izvor: Blic, 14.Avg.2011, 03:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ljubav“ prema zemlji

BANANA DRŽAVE Države koje ne uživaju poštovanje i zavise od tuđe milosti obično se opisuju kao „banana države“. Pomenuti eufemizam najviše pristaje onim zemljama koje nemaju dovoljno volje i moći da se odupru uticaju moćnijih i većih. Mada je pojam „banana država“ istorijski potekao iz Srednje Amerike i s Kariba, prema kojima su se SAD ponašale kao prema svojim privatnim plantažama, vremenom se - da označi isti odnos - proširio na ceo svet. Iako se „banana države“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izdvajaju istim atributima, najlakše ćemo ih prepoznati po ponašanju akreditovanih ambasadora velikih sila. Uvažene ekselencije se u njima mešaju i upliću u sve i svašta, uključujući i imenovanje domaćih državnih zvaničnika. Čine, drugim rečima, sve ono na šta ne bi smeli ni da pomisle u državama koje drže do sebe. Da i ne govorimo o zemljama iz kojih dolaze, u kojima bi takvo ponašanje izaslanika drugih država bilo ne samo nezamislivo već i nedopustivo. Više od toga: služilo bi kao razlog za hitno proterivanje.

„PATRIOTIZAM" I PATRIOTIZAM Postoji patriotizam s navodnicima, u čiju se verodostojnost opravdano izražava sumnja jer se pokazalo da su se mnogi njegovi korisnici pozivali na rodoljublje radi vlasti ili materijalne koristi. Mada se, otuda, može razumeti što se o lažnom patriotizmu govori kao o „poslednjem utočištu bednika", to još uvek ne znači da ne postoji i pravi patriotizam, bez znakova navoda. Isti onaj koji je u Vujaklijinom rečniku stranih reči i izraza jednostavno opisan kao „ljubav prema svojoj zemlji". Kao što, dakle, ima licemera koji se lažno predstavljaju, ne može se poreći da ima i časnih ljudi koji su spremni da svojoj zemlji pomognu ili olakšaju njen položaj. Zbog čega bi se tako nečeg stideli? Moguće je da su takva osećanja naivna kao što je izvesno da se često zloupotrebljavaju ali su još uvek vrednija od osećanja prezira i mržnje koja prema svom narodu gaje tobože svetski, a duhovno provincijalni mizantropi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.