Ljubav na prvi pogled

Izvor: Danas, 04.Sep.2014, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubav na prvi pogled

Od pre par godina planiram da proputujem Španiju korak po korak. Ovog proleća počela sam od Madrida, preko Toleda, Kordove, Sevilje, Granade do Malage. E pa da krenemo od Madrida. Da se odmorimo od putovanja, prvo smo otišli do parka El Retiro.

Nalazi se uz sam centar grada sa jezerom, skulpturama, Kristalnom palatom... Na velikom jezeru ispred spomenika kralju Alfonsu XII mogu se iznajmiti čamci na veslanje, a oko jezera se nalazi nekoliko kafića. Uživancija. Odmorni, spustili >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << smo se do Atoća železničke stanice, u kojoj je napravljena prava botanička bašta, sa palmama, kornjačama i raznim drvećem. Ovde možete kupiti karte za brzi voz ka Toledu i Segoviji. Puerta de Sol ili Kapija Sunca je zvanični centar grada. Na njemu se nalazi obeležena nulta tačka merenja svih rastojanja u Španiji - od prestonice ka unutrašnjosti. Najpoznatije obeležje ovog trga je bronzani spomenik medvedice koja se propinje na drvo madronje koja je i zaštitni znak i grb grada. Ulicom Calle Mayor prošetali smo do prelepog trga Major i svratili na pijacu na zatvorenom Mercado de San Miguel, koja radi do kasno u noć. Ovo mesto je preporuka za sladokusce, gde se mogu za lepo sređenim štandovima - tezgama probati razni tapasi i vina. U Madridu ima nekoliko čokolaterija gde možete probati ćurose, slatko, dugačko testo nalik tulumbama koje se iseče na štapiće i umače u toplu čokoladu. Odličan je izbor za predah tokom šetnje po centru grada. Preko trga Oriente stiže se do Španskog trga gde se nalazi spomenik sa statuom Servantesa koji sedi, a ispod njega su statue Don Kihota i Sančo Panse. Tu je i početak Gran Via ulice „žile kucavice Madrida“, gde se nalaze poslovne zgrade, prodavnice, hoteli. Sutradan ujutru, prvo malo posete muzeju. I to ne bilo kom muzeju, već Muzeju šunke! Museo del Jamones je odlično mesto za doručak, gde iznad vaših glava vise osušene šunke. Promet je neverovatan a za kružnim, centralnim šankom samo lete tanjiri sa kroasanima i šunkom, španske tortilje, sendviči, kafe i ceđeni sokovi od pomorandže. Cene su povoljne. Ovih „muzeja“ ima po celom gradu. A posle doručka poseta pravom muzeju. Muzej Prado je otvoren 1819. godine. U njemu možete videti jednu od najboljih svetskih umetničkih kolekcija evropske umetnosti kao i remek-dela najpoznatijih španskih slikara kao što su Velaskez, Goja, El Greko, Muriljo, Zurbaran, Ribera. Kao i zavidnu zbirku čuvenog Hijeronima Boša. Spomenici najpoznatijim španskim slikarima Goji, Velaskezu i Murilju se nalaze na svakom od tri glavna ulaza u ovo zdanje. Ono što u Madridu ne smete propustiti je najpoznatija korida u zemlji - Plaza de Toros de Las Ventas, ujedno i najveća na svetu - može da primi 25.000 posetilaca. Poslednjeg dana obišli smo katedralu Almudena i Kraljevsku palatu.

Madrid je pravi kraljevski grad. Užurbana prestonica gde je na nas najveći utisak ostavila gradska vreva u svako doba dana i noći, kao i opuštenost i pristupačnost „Madrilenos-a“ - Madriđana. Moram priznati da sam se osećala jako slobodno i sigurno u Madridu, mada, to je možda samo utisak.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.