Ljubav-lijek protiv bola

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 21.Okt.2010, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubav-lijek protiv bola

 

Američki stručnjaci otkrili su sličnost jakih lijekova protiv bolova i ljubavi. Strastvena osjećanja prema partneru ublažavaju tegobe gotovo na isti način kao i analgetici, jer djeluju na mozak u regijama koje utiču na stepen zadovoljstva. Sedamdesetih godina, veliki hit bila je pjesma Love Hurts (ljubav boli) ali, kako je dokazano, ljubav ipak ne boli, prenio je Glas Amerike.

U stvari, ona pruža osećaj zadovoljstva, prijatnosti, kako emocionalno, tako i fizički.
>> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << />
Naučnici su svoje pretpostavke ispitali na prilično malom uzorku, svega 15 studenata koji su tvrdili da su u prvim, intenzivnim fazama nove ljubavne veze. Još u fazi odabira učesnika studije, studenti su odgovorili na upitnik koji identifikuje one koji su euforični i opsesivno misle na svoje voljene.

Oni koji su na pitanjima poput „Moj bi život bio besmislen bez mog/moje voljene" i sličnih poređenja dobijali mnogo bodova, pozvani su da učestvuju u istraživanju, precizirao je profesor na Katedri za anesteziologiju Univerziteta Stenford u Kaliforniji i vodeći autor studije Džared Janger.

Prema njegovim riječima, strastvena ljubav, za one koji je opišu takvim riječima, zvuči kao zavisnost. Baš zbog toga, Janger je htio da ispita da li intenzivni ljubavni osjećaji stimulišu ista onakva biohemijska reagovanja u mozgu kao što to čine droge ili alkohol.

„Znamo da droge koje deluju na te centre smanjuju bol. Pitali smo se, zbog toga, ako ljubav aktivira te iste centre, da li bi ona, takođe, mogla da smanji bol", rekao je Janger.

Koristeći magnetnu rezonancu, naučnici su analizirali aktivnosti mozga učesnika dok su gledali fotografije svojih voljenih, ali i atraktivnih prijatelja, odnosno prijateljica.

Ispitanici su držali i specijalni kompjuterom kontrolisan termički uređaj koji izaziva blaži bol.

Janger je naglasio da su studenti koji su se koncentrisali na fotografije svojih partnera osjetili daleko manju bol tokom eksperimenta nego oni koji su gledali slike prijatelja.

„Kod bola slabijeg inteziteta, jačina je bila smanjena oko 45 odsto, što je bolje nego što biste postigli uzimanjem analgetika koji se može kupiti bez recepta. U stvari, to se može uporediti sa dejstvom nekih jačih analgetika, onih koji se izdaju samo na recept", dodao je Janger.

Kad je riječ o jačim bolovima, osjećaj čežnje za voljenom osobom smanjivao bi neprijatnost oko 12 odsto.

To nije baš veliko olakšanje, priznaje Janger, ali je jače od mnogih lijekova.

Budući da je ostalo mnogo otvorenih pitanja, naučnici ističu da je pomenuto istraživanje tek početak obimnijeg ispitivanja koje će pokušati da odgonetne šta se dešava kada se strast ohladi, kao i pojedinosti o učincima dugotrajne ljubavne veze na ublažavanje bola.
 
Izvor:RTRS

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.