Izvor: Blic, 10.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubav?

Odsustvo ljubavi u našim privatnim životima, što primećuju ne samo mladi ljudi željni bliskosti, ali nevični njenom uspostavljanju, već i mnogi savremeni teoretičari kulture, koincidira najpre sa obavezujućom i bespoštednom borbom za društveni status, koja postaje toliko primarna da čak i ljubav stavlja pod svoje koordinate. Međuzavisnost ova dva fenomena upućuje na zaključak da je preovlađujuća ličnost današnjice, sa svojim krhkim identitetom, potpunom okrenutošću ka spolja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potpunom zavisnošću od igara međusobnog odmeravanja društvenih maski, zapravo, čovek bez integriteta.

Jer, na podlozi vladajućeg narcističkog obrasca odvija se sveopšte dezinvestiranje, a egzistencijalni očaj, najavljen smrću Boga, ustupio je pred rastućom ravnodušnošću i apatijom kao „new lookom". U okviru te aure ljubav, upravo u kategorijama u kojima su je opisivali, razumevali i o njoj fantazirali mudraci, umetnici, filozofi, pesnici ili sasvim obični ljudi, izgleda da je izgubila moć začaravanja sveta, povlačeći se pred univerzalnim strategijama simulacije, praznim igrama zavođenja i imperativom kuliranja, izazvanim vrtoglavim obiljem mogućnosti.

Nedvosmisleno se podsmevajući konceptu ljubavi koji se temelji na fantazmu „neobjašnjivog rada hemije", na iznenadnom i intuitivnom prepoznavanju i susretu dva bića, savremena kultura, potpuno otvoreno interpretira ljubav kao susret i prepoznavanje dva interesa, odnosno dva ugovora. Potencijalni partner deluje tek kao dodatak statusu kojem se teži, a kontakt sa njim pretpostavlja ozbiljan rad poređenja, kalkulisanja i planiranja.

Koncept „samousluživanja", osnažen fantazmom da je sve transparentno i nadohvat ruke, suspreže žudnju kao energetski potencijal Erosa, potvrđujući savremeni svet kao univerzum u kojem je sveopšte odustajanje od Drugog, neka vrsta univerzalnog svojstva današnjice. A time ljubav, gubeći pravo na romansu, prestajući da figurira u bezbrojnim nijansama spektra koje su opisivali pesnici, kao da postaje nepopravljivo siva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.