Izvor: B92, 27.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljimaj i Musliju oslobođeni

Hag -- Haški tribunal oslobodio jednog od bivših vođa OVK Fatmira Ljimaja krivice za zločine nad Albancima i Srbima u logoru Lapušnik.

Od optužbe za zločine koji su počinjeni kod Orahovca od marta do jula 1998. godine Tribunal je oslobodio i Ljimaju podređenog Isaka Muslijua. Istovremeno, Tribunal je potvrdio prvostepenu presudu kojom je trećeoptuženi Haradin Baljaj osuđen na 13 godina zatvora.

Apelaciono veće predsedavajućeg Fausta Pokara, koji je i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tribunala, tako je potvrdilo prvostepenu presudu i odbacilo žalbu Tužilaštva po svim osnovama.

"Žalbeno veće je utvrdilo da je sudsko veće dobro zaključilo, na osnovu sveukupnih dokaza, da uloga Ljimaja u logoru Lapušnik nije dokazana van razumne sumnje", rekao je sudija Pokar, saopštavajući pravosnažnu presudu.

Tom presudom potvrđen je, prema rečima sudije Pokara, zaključak prvostepenog veća da Ljimaj nije imao nikakvu ulogu u zločinima navedenim u optužnici.

Žalbeno veće odbacilo je i žalbe optužbe da je prvostepeno veće primenilo suviše oštar standard dokazivanja, kao i da je dokaze protiv Ljimaja razmatralo pojedinačno, a ne sveobuhvatno.

Odbacujući žalbe optužbe na oslobađajuću presudu Muslijuu, žalbeno veće je, kako je rekao sudija Pokar, zaključilo da na osnovu dokaza sa suđenja Musliju "nije bio prisutan u Lapušniku, niti učestvovao u njegovom radu", te da ne snosi nikakvu odgovornost za zločine iz optužnice.

Prvostepenom presudom, izrečenom 30. novembra 2005, sudsko veće Tribunala oslobodilo je Ljimaja i saoptuženog Isaka Muslijua krivice po svim tačkama optužnice, ocenjujući da tužioci nisu dokazali da su oni imali bilo kakvu ulogu u Lapušniku.

Trećeoptuženi Haradin Baljaj osuđen je na 13 godina zatvora zbog streljanja devet Albanaca, koji su bili pritvoreni u logoru, na planini Beriša, 26. jula 1998. On je osuđen i za mučenje i okrutno postupanje prema zarobljenicima.

Ljimaj i Baljaj nisu prisustvovali izricanju pravosnažne presude.

Ljimaju, Baljaju i Muslijuu suđeno je po optužnici za ubistvo najmanje 22 srpska i albanska pritvorenika, te nezakonito pritvaranje, mučenje i nehumana dela nad albanskim i srpskim civilima u improvizovanom logoru OVK u selu Lapušnik od maja do jula 1998. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.