Ljig: Devojčica nije predata ocu

Izvor: B92, 16.Okt.2013, 07:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljig: Devojčica nije predata ocu

Ljig -- Rea Matijević nije predata ocu, nakon što su meštani napravili živi zid oko zgrade Centra za socijalni rad i višesatnim protestom sprečili odvođenje devojčice.

Inače, majka i dete se nisu danas pojavile u zgradi Centra za socijalni rad, a nije došao ni otac. Međutim, kako B92 saznaje, majka i ćerka su na sigurnom.

Protest građana je završen oko 15h, kada je završeno i radno vreme Centra, posle čega je pravno nemoguće da Rea bude predata ocu. Drama u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ljigu je trajala od jutros, ali je sve proteklo bez incidenata.

Skup je obezbeđivao veliki broj policajaca.

Direktor ljiškog Centra za socijalni rad Milan Jovanović potvrdio je da u Centar, gde je trebalo da bude obavljena predaja deteta, od supružnika niko nije došao.

Prema njegovim rečima, to je razlog zbog koga Centar više nema nikakvu mogućnost za samostalno reagovanje, već jedino može da čeka sledeće izvršno rešenje nadležnog suda u postupku u kome Robert Matijević, zbog navodne otmice, traži da njegova ćerka bude oduzeta od majke Nataše.

Policija je ranije sprečila pobunjene meštane da blokiraju i Ibarsku magistralu.

Stotine stanovnika Ljiga blokirali su pre dva dana Ibarsku magistralu u znak podrške sugrađanki Nataši Matijević.

Nekoliko stotina meštana Ljiga, đaka osnovnih i srednjih škola i radnika Kolubare okupili su se ranije danas ispred Centra za socijalni rad u toj opštini kako bi, nakon odluke lokalnog suda, sprečili predavanje trogodišnje Ree Matijević.

Protestu meštana se pridružio i predsednik opštine Ljig Miodrag Starčević, koji kaže da je došao da podrži sugrađanku budući da brakorazvodna parnica još nije završena.

Robert Matijević je bio u policijskoj stanici u Ljigu, gde se obavljala procena bezbednosne situacije za njegov dolazak u Cenar za socijalni rad.

Milutin Nikolić, sudija koji je doneo presudu, još jutros je dao policiji, pre postupka u Centru za socijalni rad, nalog za potragu za Natašom Matijević.

Majka se žalila Ministarstvu pravde

Nataša Matijević, majka male Ree, podnela je juče predstavku Ministarstvu pravde u kojoj traži da sud hitno obustavi ili ukine postupak oduzimanja njenog deteta. U Ministarstvu kažu da će zbog hitnosti slučaja danas postupiti po predstavci “u okviru nadležnosti”.

"Od Ministarstva pravde zatražili smo da nalože da se obustavi ili ukine postupak oduzimanja deteta. Na to smo se odlučili zbog postojanja opasnosti da bi predaja izložila dete fizičkoj opasnosti i psihičkoj traumi. Zahtev zasnivamo i na činjenici da je Nataša Matijević bila žrtva porodičnog nasilja za vreme bračne zajednice iz koje je morala da pobegne sa detetom u sigurnu kuću", kaže Vladimir Marinković, advokat Nataše Matijević.

Nataša Matijević i Rea boravile u sigurnoj kući

Matijevićeva je rekla da je pre tri godine došla iz Zagreba sa ćerkom Reom, jer je tamo bila u sigurnoj kući, pošto su obe bile žrtve zlostavljanja.

Ona je kazala da se posle dvomesečnog boravka u sigurnoj kući vratila kod svojih roditelja u Srbiju i da je hrvatski sud tada doneo odluku da ona bude staratelj deteta tokom brakorazvodnog procesa.

Prema njenim rečima, suprug Robert Matijević je podneo optužbu protiv nje na osnovu haške konvencije i od tada traje sudski postupak.

Ona je rekla da je Osnovni sud u Valjevu tri puta donosio presudu da u roku od osam dana vrati dete u Hrvatsku, ali da je Viši sud dva puta odbijao tu odluku.

Međutim, viši sud je zajedno sa osnovnim sudom, potom, doneo odluku da se dete vrati u Hrvatsku, a ona je tri puta novčano kažnjavana, jer nije vratila dete.

Majka traži od Srbije da zaštiti nju i dete

Matijevićeva je istakla da ona nije hrvatski državljanin, ali da ćerka ima dvojno državljanstvo i da ona, kao majka, nema materijalnih mogućnosti da obezbedi povratak deteta.

Kako je istakla, njoj su kao majci ugrožena osnovna prava na starateljstvo nad detetom i zato traži od države Srbije da ih zaštiti jer su srpski državljani.

Matijevićeva je dodala da bi mogla da ostane da živi sa detetom, ali u Hrvatskoj, ali da tamo nema gde da živi, niti ima mogućnosti da obezbedi egzistenciju.

Ona je dodala da suprugu nije uskraćivala mogućnost da povremeno viđa dete na osnovu odluke suda.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi protesti podrške

Izvor: RTV Pink, 16.Okt.2013

. . . Nataši Matijević iz Ljiga sud je naložio da danas preda ćerku Centru za socijalni rad, koji će dete dati ocu Robertu iz Hrvatske. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.