Ljajić ne očekuje probleme

Izvor: B92, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić ne očekuje probleme

Beograd -- Rasim Ljajić očekuje da izveštaj Karle del Ponte neće biti prepreka za parafiranje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji EU.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom je, međutim, naglasio da bi izvestaj Srbiju mogao "čekati kao uslov za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa EU".

"Očekujem da izveštaj koji će Del Ponteova podneti EU neće predstavljati prepreku za parafiranje sporazuma o pridruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i stabilizaciji Srbije EU, ali će nas sigurno čekati kao uslov za potpisivanje tog sporazuma", kazao je Ljajić novinarima u Skupštini Srbije.

On je izrazio je očekivanje da će se u Del Ponteove ceniti napor i akcije koje Srbija preduzima u pogledu saradnje sa tim sudom.

"Pokušavam da sagledam sve opasnosti i eventualne negativne komentare koji će sadržavati taj izveštaj, ali ipak verujem da će se ceniti napor i akcije koje ćemo narednih dana preduzeti", istakao je Ljajić.

Đelić: Odlaganje parafiranja bilo bi veoma loše

Božidar Đelić (FoNet)

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da bi bilo veoma loše da se odloži parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, najavljeno za sredinu oktobra, jer bi to moglo izgledati kao način pritiska Brisela na Srbiju oko rešavanja statusa Kosova.

"To bi bilo veoma loše, a mi smo veoma jasno rekli građanima da je parafiranje sporazuma pre samog potpisivanja dokaz da smo se dogovorili (sa Evropskom komisijom)", rekao je Đelić novinarima u pauzi ministarske konferencije "Životna sredina za Evropu".

On je kazao da nije tačno da je parafiranje sporazuma uslovljeno saradnjom Srbije s Tribunalom u Hagu, ali je dodao da će puna saradnja sa tim sudom biti uslov za potpisivanje tog dokumenta.

Đelić je podsetio da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupa na snagu onda kada se potpiše i da se od tog momenta računa vreme njegove implementacije, a samim tim i mogućnost da Srbija pređe na "još važniju stepenicu - dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.