Izvor: B92, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Preuzimamo odgovornost

Beograd -- Evropski ministri očekuju od Beograda da učini sve što može na lociranju i hapšenju Ratka Mladića.

Koordinatori Akcionog plana Rasim Ljajić i Vladimir Vukčević razgovarali su o negativnoj oceni Karle del Ponte o saradnji s Hagom. Oni su spremni da preuzmu svoj deo odgovornosti, kaže Ljajić. Rasim Ljajić je za B92 izjavio da Srbija ne zna gde je Ratko Mladić i da nema pregovora o njegovoj dobrovoljnoj predaji. Svesni da pritisak neće prestati, koordinatori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su odlučili da promene način funkcionisanja akcionog tima.

"Niko ne treba da traži našu odgovornost. Mi smo apsolutno spremni da je sami podnesemo", kaže Ljajić.

Haška tužiteljka, čiji je izveštaj uticao na odluke EU u Luksemburgu, je optužila Beograd za stvaranje privida da se nešto radi iako ne postoji ni politička volja ni operativni plan da se Mladić uhapsi.

Del Ponteova je bila neobično kritična prema Vladimiru Vukčeviću, za koga je, kako prenosi agencija Sense, rekla da ne želi da preuzme inicijativu i da se zadovoljava ulogom poštara između obaveštajnih službi i Tribunala.

"Danas smo razgovarali šta da uradimo u narednom periodu. Tu će biti nekih promena, pre svega ćemo nastojati da maksimalno smanjimo komunikaciju s javnošću, ne zato da bismo nešto skrivali, već što mislimo da ove teme ima previše u javnosti, da svakodnevno nešto treba da objašnjavamo, pa da demantujemo", kaže on.

"Ovo moramo da svedemo na razumnu meru. Razmišljamo da uvedemo mesečne konferencije za štampu", rekao je Ljajić.

Izveštaj koji je opredelio evropske ministre da ostanu pri suspenziji pregovora sa Srbijom jedan je od najoštrijih koji je Karla del Ponte napisala o Srbiji.

Bulatović: Završetak saradnje s Hagom prioritet

Direkor Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović izjavio je večeras da je završetak saradnje s Haškim tribunalom "prioritetni državni zadatak" i izrazio nadu da će on uskoro biti izvršen.

Na prijemu povodom Dana BIA, on je rekao da je završetak saradnje s Haškim tribunalom jedan od zadataka koji još nisu završeni. "Delom zbog tranzicionih slabosti BIA i drugih nadležnih organa uključenih u tu aktivnost, a delom zbog specifičnosti zadatka. BIA je otklonila svoje slabosti, što će učiniti i drugi organi s kojima će izvršiti ovaj prioriteni državni zadatak, kao i sve druge koje je do sad agenciji zadalo državno rukovodstvo", rekao je šef BIA.

Prema njegovim rečima, BIA je postigla nekoliko uspeha tokom ove godine, a među njima je i stavljanje pod kontrolu "radikalnog verskog ekstremizma koji je stremio ka terorizmu".

Bulatović je, takođe, naveo da je onemogućeno "prelivanje terorizma sa Kosova i Metohije na teritoriju Srbije", kao i da je u saradnji s policijom, zadat "ozbiljan udarac organizovanom kriminalu".

Tadić: Verujem u nastavak pregovora

Za predsednika Srbije Borisa Tadića evrointegracije suštinsko su pitanje za Srbiju, važnije i od donosenja ustava.

"Nisam izgubio veru da možemo da nastavimo pregovore. To znači da svi moramo da radimo, svako u svojoj zoni odgovornosti, da ubeđujemo evropske političare da moraju da budu nastavljeni pregovori", kaže on.

"To je vitalno važno da ovu zemlju. Srbija sad ne sme da stane. Moramo da iskoristimo i nemačko predsedavanje EU koje počinje 1. januara, jer Nemačka ima poseban autoritet u EU i zato upozoravam bukvalno sve političke činioce u ovoj zemlji da ne smemo da stanemo", rekao je Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.