Ljajić: Nismo hapsili Župljanina

Izvor: B92, 02.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Nismo hapsili Župljanina

Rasim Ljajić (FoNet)

Beograd -- Rasim Ljajić izjavio da na teritoriji Srbije nije bilo nikakve akcije hapšenja haškog optuženika Stojana Župljanina.

Ljajić nije znao da odgovori da li se akcija hapšenja Župljanjina obavlja na teritoriji Republike Srpske. "Moram da kažem da je od 15. maja, kada smo imali onu veću akciju potrage za Ratkom Mladićem na teritoriji Srbije, zaista bilo akcija koje su usmerene ka drugim haškim optuženicima i to u više gradova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije", rekao je on.

"Na svu sreću mediji te akcije nisu zabeležili, što je mislim jedna dobra stvar, jer dok je god tako ima šanse da te akcije budu uspešne," rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom, gostujući u emisiji Poligraf TV B92.

Ljajić je rekao i da će poseta glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle Del Ponte biti poslednja poseta zemljama regiona i Srbiji, jer Del Ponteova od septembra napušta funkciju glavne tužiteljke i da će ovog puta razgovarati sa do sada najvećim brojem sagovornika:

"Ova poseta se odvija u atmosferi pozitivnije političke klime i društvenog ambijenta i zbog činjenice da je sada Tolimir uhapšen i izručen Haškom tribunalu, a i zbog činjenice da je formirana nova vlada Srbije", kaže on.

"Sledeća stvar, imamo Nacionalni savet za bezbednost, instituciju koju do sada nismo imali i koja će između ostalog biti zadužena i za koordinaciju službi bezbednosti , što je opet u funkcji pune saradnje sa Haškim tribunalom", kaže on.

"Poseta će imati i zvanični i radni deo, jer će ona razgovarati sa ljudima koji su bili u timu za sprovođenje Akcionog plana i biće joj prezentirano sve ono što je učinjeno."

Ljajić je negirao da je hapšenje Zdravka Tolimira izvedeno zbog skorog dolaska glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte.

HRV: Bez Mladića nezasluženo

Nevladina organizacija za očuvanje ljudskih prava Hjuman rajts voč smatra da Srbija ne zaslužuje da nastavi pregovore sa Evropskom unijom o sporazumu o pridruživanju i da bi pre toga morala da izruči Haškom tribunalu Ratka Mladića.

"Evropska unija je potkopala vlastiti ugled najavivši nastavak pregovora sa Srbijom nakon hapšenja jednog osumnjičenika za ratni zločin", saopštila je ta nevladina organizacija.

Direktor HRV Ričard Diker je istakao da je hapšenje Zdravka Tolimira nedvosmisleno napredak, ali da to nije dovoljno za nastavak pregovora Srbije sa EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.