Izvor: B92, 01.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Država će izručiti Mladića

Beograd -- Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom uveren je da će SCG izručiti Ratka Mladića Hagu.

Prema rečima Rasima Ljajića, vrlo brzo će biti iniciran sastanak bezbednosnih sturktura SCG, BiH i međunarodne zajednice kako bi se "u potpunosti pokrio deo granice sa BiH, gde su se u prošlosti kretali Mladić i drugi haški optuženici".

Potpuno je sigurno da se Mladić ne nalazi u svojoj kući u Beogradu, gde je boravio do 2002. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer je to utvrđeno proverom prošle godine, rekao je Ljajić. On je dodao da Mladić nije uhapšen u vreme dok je boravio u kući jer je postojala realna opasnost od sukoba policije sa delom vojske koja ga je u tom trenutku čuvala. "Mislim da zaista treba da se sprovede istraga o tome ko je štitio, čuvao Mladića i koje predstavljao opasnost da Mladić bude uhapšen", rekao je Ljajić.

Labus: Hag do septembra

Potpredsednik vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je u Briselu da je samo tehnička stvar kad će biti ostvarena puna saradnja s Haškim sudom i naglasio da bi bilo dobro da u septembru bude učinjen i "poslednji korak" u tom cilju.

Tako bi potpuno neometano i u "čistoj situaciji" mogli u oktobru početi pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju SCG sa EU, rekao je Labus novinarima. Labus je rekao da je "to tehničko pitanje", pa ako tehnički brže završi, imaće i odgovarajuće političke efekte. "Naravno, ako odgovarajuće službe reše taj problem brže, imaćemo mnogo bolju političku klimu", predočio je potpredsednik vlade Srbije.

A Krga i Paskaš?

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Branko Krga izjavio je da je haškog optuženika, Ratka Mladića, poslednji put video 1999. godine na Vojnoj akademiji u Beogradu i da od tada nije imao nikave kontakte sa njim.

Krga je novinarima posle dodele diploma u Školi nacionalne odbrane u Beogradu kazao da sa Mladićem nije kontaktirao ni u vreme kada je bio načelnik Generalštaba ni posle toga, prenosi Beta. Krga je za Načelnik Generalštaba Vojske SCG izabran u proleće 2002. godine, a na tom mestu je zamenio dotadašnjeg načelnika Nebojšu Pavkovića.

Sadašnji Načelnik generalštaba Vojske SCG Dragan Paskaš rekao je novinarima da, od kako je on na toj funkciji, vojska nije čuvala niti štitila Mladića i naglasio da je on u 2002. godini obavljao druge dužnosti, koje se uopšte nisu ticale Mladića. Paskaš je ukazao da Mladić nije bio predmet razgovarao čak ni na primopredaji dužnosti načelnika Generalštaba sa Brankom Krgom.

Mur: Pronađite ubice braće Bitići

Na konferenciji o suđenjima pred domaćim sudovima koja se održava u Beogradu zamenik američkog ambasadora Roderik Mur pozvao je vlasti Srbije da ubrzaju napore na hapšenju i donošenju presuda za sve one uključene u ubistvo braće Bitići, trojice američkih državljana, koji su pogubljeni u Srbiji. "Moja vlada će insistirati da se ubice braće Bitići izvedu pred lice pravde", rekao je Mur.

Prema njegovim rečima, pored predaje Mladića i ostalih haških optuženika, uspeh u suočavanju sa izazovima u domaćim suđenjima za ratne zločine biće obaveza Srbije prema zajedničkim vrednostima koje ujedinjuju evroatlantsku zajednicu.

Ljajić je na otvaranju konferencije "Prava optuženih i njihova odbrana u postupku pred Tribunalom za bivšu Jugoslaviju i pred domaćim pravosudnim organima", rekao da saradnja sa Hagom nije samo međunarodna, već moralna i politička obaveza zemlje. On je podsetio na pozitivan izveštaj glavnog tužioca i predsednika Tribunala Karle del Ponte i Teodora Merona o saradnji SCG sa sudom.

Prema njegovim rečima, država je uputila 10 zahteva za preuzimanje slučajeva koji su u Tribunalu u fazi istrage. Ljajić je naglasio neophodnost saradnje država regiona u procesu otkrivanja počinilaca ratnih zločina, razmeni dokumentacije i dostupnosti svedoka.

Zamenik šefa misije OEBS u SCG Daglas Vejk zadovoljan je dosadašnjom saradnjom SCG sa Tribunalom, ali je naglasio neophodnost prebacivanja preostalih optuženih i posebno Mladića u Hag. Vejk je, takođe,rekao da je neophodna saradnja tužilaštva za ratne zločine SCG sa BiH i Hrvatskom.

Predstavnik kancelarije Tribunala u SCG Aleksandra Milenov naglasila je da se sud zalaže da niz prava optuženih bude ispoštovan. Ona je naglasila da je pravo na odbranu neprikosnoveno i da je Tribunal platio odbranu za skoro sve koji su se pojavili pred sudom.

Tribunal je do sada podigao optužnice za 162 osobe, rekla je Milenov i dodala da je mnogo više onih koji su naređivali, pomagali i izvršavali zločine nad civilnim stanovništvom. "Ne treba čekati Tribunal da bi se započela istraga i pokrenuli postupci", ocenila je ona i dodala da bi države u regionu mogle same da preuzmu inicijativu.

Pravni savetnik ambasade SAD Sem Nazaro pozdravio je praksu tribunala da dozvoli optuženicima da ispituju svedoke, kao odličan spoj kontinentalnog i anglosaksonskog prava.

Sudije Vrhovnog suda Srbije Novica Peković pozdravio praksu da tribunal sam određuje svoja pravila, za razliku od domaćih sudova, čija se pravila određuju u skladu sa političkim interesima u skupštini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.