Izvor: B92, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Bez naznaka novih hapšenja

Beograd -- Rasim Ljajić kaže da je teoretski moguće da neko od haških optuženika napravi grešku i bude lociran.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom izjavio je da u ovom trenutku nema nikakvih naznaka da bi neki od preostalih haških optuženika mogao biti izručen Tribunalu, ali da je teoretski moguće da neko od njih napravi grešku i bude lociran, uhvaćen i predat Hagu, kao Zdravko Tolimir.

Greške koje je haški optuženik Zdravko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tolimir napravio i splet okolnosti doprineli su tome da on bude lociran i izručen Tribunalu, kaže Ljajić i dodaje da su "organi u Srbiji potom bili relativno blizu jednom od optuženika, ali da to nije urodilo plodom".

"Tačno je da smo bili blizu, da su operativna saznanja govorila da smo na tragu jednog od trojice optuženika", kaže on.

"To se nažalost nije dogodilo, kao što se ranije događalo da u poslednjem trenutku neko od optuženika praktično uspe da se skloni na lokaciju koja nije dostupna našim organima bezbednosti", navodi on.

Poseta Del Ponteove pred izveštaj

U Beograd sutra dolazi glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte. Ona će sa domaćim zvaničnicima razgovarati o saradnji Srbije pred podnošenje njenog izveštaja Evropskoj uniji.

Karla del Ponte će se u Beogradu sastati sa predstavnicima državnih organa na političkom i operativnom nivou kako bi ocenila da li je bilo kakvog napretka u potrazi za preostalim haškim beguncima u protekla tri meseca, rekla je za B92 portparolka Del Ponteove Olga Kavran.

Kavranova kaže za B92 da će posle posete Del Ponteova na zahtev Evropske unije sačiniti procenu saradnje Beograda i dostaviti je Uniji.

"Od letos je naša saradnja sa vladom obnovljena i intezivirana. Od tada je prošlo tri meseca i Del Ponte želi da vidi da li su i kakvi rezultati postignuti u tom periodu", kaže on.

Rasim Ljajić je sutrašnju posetu Del Ponteove Beogradu ocenio kao uobičajni radni sastanak, na kojem će joj domaći zvaničnici predočiti aktivnosti koje sprovode i koje su planirane do kraja godine.

On rekao je, gostujući u emisiji Kažiprst Radija B92, da se nada da će aktivnosti koje Srbija sprovodi u potrazi za preostala tri haška optuženika biti dovoljna da uvere Karlu del Ponte o posvećenosti Srbije završetku saradnje s međunarodnim sudom.

"Mi radimo sve što možemo u ovom trenutku i nikada nisu uloženi veći ljudski i tehnički kapaciteti da se taj posao završi, što, naravno, nije garancija da će on i biti završen", kaže on.

On je rekao i da ne veruje da bi eventualni negativan izveštaj glavne haške tužiteljke o saradnji Srbije mogao da blokira predstojeću fazu u procesu pridruživanja Uniji.

Povodom zbunjujućih najava iz Banjaluke o mogućem hapšenju Stojana Župljanina, Ljajić je rekao da prema njegovim informacijama organi bezbednosti RS preduzimaju neke aktivnosti u vezi sa hapšenjem Župljanina i da se nadaju da će te aktivnosti dati rezultat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.