Live album za godišnjicu rođenja Vlade Divljana

Izvor: Danas, 13.Maj.2015, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Live album za godišnjicu rođenja Vlade Divljana

Koncertni album Vlade Divljana i Ljetnog kina "LiveŽTvornica kulture" na godišnjicu rođenja Vlade Divljana, za područje Srbije na CD-u, objavila je promoterska kuća Long Play. Album snimljen 5. aprila 2014. godine na koncertu u zagrebačkoj "Tvornici kulture" dragocen je dokument koji kroz dvadeset pesama iz svih delova karijere Vlade Divljana (1958-2015) učvršćuje njegov status kao jednog od najznačajnijih i najtalentovanijih autora Srbije i bivše Jugoslavije.

Ljetno >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kino na čelu sa zagrebačkim gitaristom Mladenom Maksom Juričićem svojom neobičnom postavom i aranžmanima (akustične gitare, ukulele, harmonika, stand up bubanj...), po mišljenju samog Divljana, donelo je "plesni i vedri duh" Mediterana i "jednu potpuno novu dimenziju" njegovim pesmama. "LiveŽTvornica kulture" to jasno pokazuje, od horski raspevane verzije prvog singla Idola iz 1980. godine "Retko te viđam sa devojkama" do nadahnutih izvedbi klasika kakvi su "Maršal", "Rusija" i "Nebeska tema", sa remek-dela beogradskog novotalasnog sastava "Odbrana i poslednji dani" (1982).

Tu ravnopravno stoje i stvari kasnije Divljanove samostalne karijere poput "Samo jednu ljubav imam", "Odnesi me", "Svakog jutra" i "Kad te vidim". Poslednje dve su u izvedbama sa LJetnim kinom postale "Najlepša" i "Vodim te na more", koje su prethodno zabeležene na mini-albumu Vlade Divljana i LJetno kino Big Banda "Četiri godišnja doba" (Aquarius Records 2012). Uz očekivano prisustvo istinski savršenih Divljanovih pop pesama kakve su "Ona to zna", "LJubavi" ili "Malena", "LiveŽTvornica kulture" donosi i nekoliko iznenađenja. Jedna je bezvremena "Balada", legendarnih sarajevskih Indeksa, koja kroz Vladin glas dobija novu dimenziju i dozu osećajnosti, druga je urnebesna "Baba Zumbula" (autora Kirila DŽajkovskog i Darka Mitrevskog), a treća zatvarajuća, upravo pred koncert u "Tvornici" smišljena i premijerno na bis izvedena, Vladina zezalica "Purger koji kaže bre".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.