Litijum usporava razvoj Parkinsonove bolesti

Izvor: Blic, 30.Jun.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litijum usporava razvoj Parkinsonove bolesti

Grupa američkih naučnika je otkrila da bi dodavanjem oligoelementa litijum u ishranu pacijenata obolelih od Parkinsonove bolesti mogao da se uspori razvoj tog neurodegenerativnog oboljenja.

Ispitivanje uticaja litijuma na miševima je pokazalo da taj oligoelement, u slabijim dozama, ograničava sa jedne strane apoptozu (programirano odumiranje ćelija), a sa druge nagomilavanje toksičnih proteina, što su dva mehanizma koja dovode do gubitka pamćenja, jedne od karakteristika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Parkinsona.

Naučnici se nadaju da će u što kraćem roku započeti ispitivanja i na ljudima, tako što bi se litijum pridodavao klasičnoj terapiji protiv Parkinsona, objavljeno je u časopisu JNR (Journal of Neuroscience Research).

Za takva ispitivanja je, međutim, potrebno utvrditi idealnu dozu "litijuma” kako bi bio delotvoran, a ne štetan, jer u većim dozama taj oligoelement može dovesti do hipertireoze (ubrzan rad štitne žlezde), bubrežnih komplikacija i drugih zdravstvenih problema.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Litijum usporava razvoj Parkinsona?

Izvor: B92, 30.Jun.2011

Grupa američkih naučnika je otkrila da bi dodavanjem oligoelementa litijum u ishranu pacijenata obolelih od Parkinsonove bolesti mogao da se uspori razvoj tog neurodegenerativnog oboljenja...Ispitivanje uticaja litijuma na miševima je pokazalo da taj oligoelement, u slabijim dozama, ograničava sa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.