Liste čekanja za sve preglede

Izvor: B92, 13.Mar.2013, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liste čekanja za sve preglede

Beograd -- Zdravstvene ustanove, pored 13 listi čekanja koje sada vode, otvoriće spiskove i za ultrazvuk abdomena i srca, kardiološke, endokrinološke i druge preglede.

U nekim domovima zdravlja biće napravljene i liste za posete ginekologu, pišu "Novosti".

Naime, prema najavama novog direktora Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, za sve preglede koji se čekaju duže od dve nedelje, biće formirane liste čekanja.

Dosad su se zvanični spiskovi čekanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravili samo za složenu dijagnostiku, kao što su magnetna rezonanca ili skener, kao i za pojedine operacije: srca, katarakte, kuka, kolena... Na tim spiskovima za 13 vrsta pregleda i intervencija, u 44 bolnice trenutno je više od 55.000 ljudi.

Pregled kod privatnika za 50 evra

Ko nema strpljenja da čeka preglede na uput, o trošku zdravstvenog osiguranja, kod privatnika može da se pregleda odmah. Ultrazvuk abdomena, recimo, košta i do 5.800 dinara, koliko treba izdvojiti i za ultrazvuk štitne žlezde. Za kardiološki pregled sa ultrazvukom srca treba platiti oko 6.000 dinara, dok odlazak kod endokrinologa u privatnu ustanovu košta do 5.600 dinara. Kompletan ginekološki pregled je 7.400.

"Za sve preglede i intervencije na koje se u nekoj zdravstvenoj ustanovi čeka duže od 15, a najviše 30 dana, biće formirane liste čekanja. Za postojeće spiskove za ortopedske, kardiohirurške ili oftalmološke operacije, koje se sada u pojedinim ustanovama zakazuju i za 2016. godinu, u planu je izrada novog softvera, koji će u ovu oblast konačno uvesti red. Naravno, to nije mali posao, ali sam sebi dao rok od 50 dana", kaže za "Novosti" profesor dr Momčilo Babić, direktor RFZO.

U Domu zdravlja "Stari grad", na primer, ultrazvuk abdomena trenutno zakazuju za kraj maja. Za ginekološki pregled u Savskom vencu sada popunjavaju termine za prvu nedelju aprila. Na endokrinologiji su još veće gužve, pa se na ovaj pregled u većini ustanova čeka i po nekoliko meseci.

"Najveći problem su ultrazvučna i rendgen dijagnostika. Ne znam kako ćemo se uklopiti u te rokove čekanja, jer imamo malo lekara koji rade na tim aparatima. Imamo kadar za 50.000, a u našem domu zdravlja leči se 80.000 ljudi. Više od mesec dana se čeka na pregled ultrazvukom i na tom spisku je trenutno više od 100 pacijenata", kaže dr Gordana Dragašević, direktor Doma zdravlja "Stari grad".

Mnoge zdravstvene ustanove već imaju interne spiskove čekanja za preglede za koje se iz RFZO najavljuje uvođene zvaničnih listi. Prema rečima dr Milana Vasovića, direktora DZ u Ivanjici, za ultrazvuk u Ivanjivi je trenutno upisano nekoliko desetina pacijenata, a čeka se do 30 dana. U Domu zdavlja "Voždovac" ulrazvuk se čeka duže od mesec, a na spisku je više od 100 pacijenata.

U mnogim domovima zdravlja teško se stiže i do oftalmologa. To potvrđuje da u ovoj oblasti problem nisu samo operacije katarakte, koje u zdravstvu Srbije, sa 20.000 upisanih pacijenata, drže neslavni rekord. Prema rečima profesora Ivana Stefanovića, direktora Klinike za oftalmologiju KCS, godišnje bi u Srbiji trebalo da se uradi 24.000 ovih operacija, a uradi se upola manje.

"Intenzivno radimo na smanjenju lista čekanja i mislim da će kraj 2013. godine pokazati zaista značajne pomake", kaže profesor Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja.

Prema planu stručne komisije Ministarstva zdravlja jedino rešenje je da se dnevno u 17 bolnica radi po 20 operacija katarakte. To zahteva ulaganja od četiri miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.