Linta podržao zahteve Demokratskog fronta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2019, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta podržao zahteve Demokratskog fronta

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta danas je snažno podržao zahteve Demokratskog fronta u borbi za prava srpskog naroda u Crnoj Gori.

"Tragična je činjenica da se u Crnoj Gori sprovodi diskriminacija srpskog naroda i da se ugrožavaju njegova osnovna prava", naveo je Linta u saopštenju.

On je istakao da su Srbi u Crnoj Gori procentualno brojniji od Albanaca u Makedoniji koji imaju sva prava, kao i da su Albanci u Makedoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konstitutivan narod i bez njih se ne može formirati vlast.

"Srbi u Crnoj Gori nemaju nikakav status jer nisu niti manjina niti konstitutivan narod i ne mogu da učestvuju u vlasti. Takođe, srpskim jezikom govori najveći procenat građana Crne Gore ali on u Ustavu nije službeni, već se tretira kao jezik drugog reda", naveo je Linta.

On dodaje da to potvrđuje porazna činjenica da je srpski jezik u suštini izbačen iz osnovnih i srednjih škola, kao i iz nastavnih planova i programa.

Linta smatra da Srbi u Crnoj Gori trebaju dobiti status konstitutivnog naroda, a srpski jezik treba da postane službeni jezik. Takođe, potrebno je da se obezbedi proporcionalno zapošljavanje Srba jer ih u državnoj upravi radi svega oko sedam odsto, a po popisu ih je trećina.

"Bez rješenja ustavnopravnog položaja Srba kao konstitutivnog naroda, Srbi teško mogu da Crnu Goru istinski dožive kao svoju državu", ocenio je Linta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.