Linta o Hrvatima i Muslimanima koji su se borili protiv Srbije tokom Velikog rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2018, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta o Hrvatima i Muslimanima koji su se borili protiv Srbije tokom Velikog rata

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je povodom 100 godina od potpisivanja Dana primirja, da brojne činjenice potvrđuju da su se Hrvati i Muslimani tokom Prvog svetskog rata pokazali najvećim delom kao ogorčeni neprijatelji Srbije, veći i od samih Austrijanaca.

Linta ističe da se često zaboravlja činjenica da je posebno oduševljenje za rat protiv Srbije 1914. godine, u velikoj većini, iskazao hrvatski narod, da je stanovništvo Zagreba, Karlovca i niza >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << drugih hrvatskih gradova oduševljeno pljeskalo antisrpskim pesmama hrvatske omladine i isto tako oduševljeno je pljeskalo vojsci na polasku u rat protiv Srbije.

On je naveo i da je Zagrebački 13. korpus tokom napada na Srbiju 1914. godine bio udarna pesnica austrougarske vojske, a da je sačuvan veliki broj svedočanstava koja govore da su Hrvati, u uniformama austrougarskih vojnika, najžešće jurišali na Srbe u Cerskoj bici, na Mačkovom kamenu i u Kolubarskoj bici.

"U to vreme Hrvati su ušli u više srpskih pograničnih mesta kao što su Lešnica, Šabac, Obrenovac, gde je vojnicima bila dozvoljena odmazda. Hrvati su ubijali i vešali srpske civile i pljačkali njihovu imovinu", dodaje se u izjavi.

Linta ističe da su sačuvani i brojni dokumenti i fotografije na kojima su vešala sa Srbima, a oko vešala su austrougarski vojnici, od kojih su većina bili Hrvati.

"Takođe, bosanskohercegovački pukovi, koji su u najvećoj meri bili sastavljeni od Hrvata i Muslimana, smatrani su za najelitnije jedinice u celokupnoj austrougarskoj vojsci. Vojnicima i oficirima bosanskohercegovačkih pukova dodeljeno je u ratu 1914-1918. godine čak 33.318 raznih medalja za hrabrost - zlatnih, srebrnih i bronzanih", podseća Linta.

On, s druge strane, naglašava da su se mobilisani Srbi u austrougarskoj vojsci našli u veoma teškoj situaciji, da su u ratu protiv Srbije 1914. godine raspoređivani najčešće u prvu borbenu liniju, a iza njih - Hrvati i Mađari.

"Svaki onaj ko bi oklevao sa otvaranjem vatre na svoju braću ili, pak, pucao uvis, bio bi otpozadi ubijen... Za greške, propuste, ogrešenja o disciplinu i propise uopšte, za neizvršenje naređenja do u najmanju sitnicu, Srbi u austrougarskoj vojsci bili su veoma strogo kažnjavani", ističe Linta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.