Linta: Tuđman sprovodio ustašku politiku Ante Pavelića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2019, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Tuđman sprovodio ustašku politiku Ante Pavelića

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenjuje da je prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman ratni zločinac jer je, kako kaže, sprovodio ustašku politiku Ante Pavelića.

"Tuđman je uz pomoć ustaške emigracije i pojedinih zapadnih centara moći uspeo u jednom delu da ostvari cilj ustaškog pokreta, a to je stvaranje etnički čiste Velike Hrvatske ognjem i mačem. Posledice ustaškog režima Tuđmana su masovni i planski zločini protiv Srba, etničko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čišćenje srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske, ali i zapadnokrajiških opština, zapadne Hercegovine, Bosanske Posavine i drugih dijelova Bosne i Hercegovine, sistematsko i organizovano pljačkanje i uništavanje srpske imovine i otimanje i ukidanje stečenih prava", naveo je Linta u izjavi koju je dostavio medijima a povodom 20 godina od smrti Tuđmana.

On u izjavi navodi i da su hrvatski političari, Katolička crkva, intelektualna elita i veteranska udruženja, a da bi opravdali "zločinačku Tuđmanovu politiku" stvorili lažni mit o velikosrpskoj agresiji.

Hrvatski sabor je 2000. godine, podseća Linta, usvojio i skandaloznu i neprihvatljivu Deklaraciju o Domovinskom ratu prema kome su Srbija, JNA i krajiški Srbi tobože izvršili agresiju na Srbe a Hrvatska je tobože vodila pravedan, odbrambeni i oslobodilački rat.

Linta podseća i da je sredinom novembra agencija IPSOS, za Dnevnik Nove TV u Zagrebu, sprovela anketu da se vidi šta Hrvati misle o prvom hrvatskom predsedniku, a da su rezultati potvrdili "nespornu istinu da velika većina hrvatskog naroda smatra da je Franjo Tuđman najbolji hrvatski državnik pre svega jer je stvorio etnički čistu hrvatsku državu na ustaškim principima".

"Prema toj anketi čak 79 posto ispitanika smatra da je Tuđmanova uloga u osvajačkom i agresivnom Domovinskom ratu bila pozitivna a svega njih 13 posto da je njegova uloga u ratu bila negativna dok 8 posto ne zna", naveo je Linta, te ocenio da je anketa samo jedan u nizu dokaza da se hrvatski narod nije suočio sa svojom genocidnom i ustaškom prošlošću i da današnja Hrvatska nije moderna i demokratska država, te da negira genocid iz vremena NDH i zločine devedesetih godina nad Srbima, a u kojoj se i dalje sistematski krše ljudska prava Srba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Tuđman ostvario ustaški cilj - stvaranje etnički čiste Hrvatske"

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Dec.2019

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je povodom 20 godina od smrti Franje Tuđmana da je prvi hrvatski predsjednik bio "ratni zločinac koji je uspio da u jednom dijelu ostvari cilj ustaškog pokreta i Ante Pavelića - stvaranje ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.