Linta: Svetske sile da se oglase povodom napada na Srbe

Izvor: RTS, 11.Jun.2019, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Svetske sile da se oglase povodom napada na Srbe

U mesec dana, dogodila su se dva teška napada u Hrvatskoj na Srbe, a jedan od njih sa smrtnim ishodom. Osude stižu sa svih strana, ali napadači sa Brača su pušteni na slobodu. Predsednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije kaže za RTS da Hrvatska ima Zakon za zločin iz mržnje, ali da ih nadležni ne sprovode. Poziva svetske sile da poruče Zagrebu da je takvo stanje neodrživo.
Miodrag Linta navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da najnoviji napadi na Srbe nisu ništa novo i da su samo jedni u nizu primera nacionalne isključivosti.

"Hrvatska se nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću, proterano je pola miliona Srba, hiljade su nestale. Umesto da Zagreb odbaci svoju ustašku prošlost i poštuje prava manjina, poslednjih godina na delu je reustašizacija", istakao je Linta, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.
"Naročito je teška smrt potpredsednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva Radoja Petkovića. Na stadionima se kliče ustašama, dok zvaničnici idu u Blajburg da se poklone zločincima", dodaje Linta.
Linta ukazuje da Hrvatska ima pristojne zakone koji se pozivaju na evropske konvencije kao što je Zakon za zločin iz mržnje.
"Međutim, policija i sudovi ne sprovode sopstvene zakone, EU i vodeće zapadne zemlje ćute na ustaštvo i kršenje ljudskih prava. Važno je da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pravi tromesečne i šestomesečne izveštaje o pravima Srba u zemljama regiona i pošalje ih na adrese svetskih sila.
Prema njegovim rečima, poruka koja se šalje posle napada na ostrvu Brač je da u Hrvatskoj niko nije siguran, ukoliko neko proceni da ste Srbin.
"Vašington, Brisel i Berlin treba da poruče da je takvo stanje neodrživo i da se Hrvatska mora suočiti sa svojom prošlošću", naglašava Linta.
Linta ukazuje da država Srbija  na sistemski način treba da reši pitanje 300.000 veterana, među kojim je oko 50.000 Krajišnika.
"Njima treba da se priznaju prava u Srbiji i da ih uživaju kao ostali borci", zaključio je Linta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.