Linta: Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda

Izvor: RTS, 19.Sep.2014, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenjuje kao netačnu izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića da Hrvatska ima visoke standarde u zaštiti nacionalnih manjina, pogotovo Srba.

Linta smatra da su Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda, jer su diskriminisani u delu zakonodavstva i u postupanju nadležnih državnih organa, prenosi Tanjug.

Hrvatska ne poštuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o službenoj upotrebi jezika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i pisma nacionalnih manjina, navodi se u saopštenju Koalicije.

Takođe, Hrvatska je odredila visoke cene otkupa za stanove koje su dobili srpski povratnici, dodaje Linta.

Zbog svega toga, kako ističe Linta, netačna je izjava Milanovića o pravima Srba u Hrvatskoj kao i najava da će od srpskih vlasti tražiti da se ponašaju onako kako se Hrvatska ponaša u zaštiti srpske nacionalne zajednice.

Linta ističe da, naprotiv, Srbija u zakonodavstvu i u praksi poštuje prava nacionalnih manjina i da bi Hrvatska trebalo da se na isti način ponaša prema Srbima u toj zemlji.

Kako je naveo, Hrvatska je prošle godine postala članica EU iako nije ispunila uslove o ljudskim pravima.

U Hrvatskoj se konstantno krše ljudska prava Srba, a hrvatsko pravosuđe je pristrasno i etnički motivisano u cilju cementiranja etničkog čišćenja Srba, zaključuje se u saopštenju Koalicije.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je nedavno u Saboru da će od vlasti u Srbiji zatražiti da osigura udžbenike za hrvatsku nacionalnu manjinu.

Milanović je kazao da Hrvatska traži jednak odnos prema Hrvatima u Srbiji i dodao da "oni, koliko zna, nisu dobili obećane udžbenike od te iste vlasti".

Od srpskih vlasti tražićemo da se ponašaju onako kako se Hrvatska ponaša u zaštiti manjina, rekao je Milanović.

Premijer Hravatske je zaključio da Hrvatska "ima standarde koje nema velika većina zapadnoevropskih država" kada se radi o nacionalnim manjinama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.