Linta: Odnos Hrvatske prema Srbiji neće biti promenjen

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jan.2015, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Odnos Hrvatske prema Srbiji neće biti promenjen

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta izjavio je danas da izbor Kolinde Grabar Kitarović za predsednicu Hrvatske neće promeniti odnos te zemlje prema Srbiji.

On je za agenciju Beta kazao da će Hrvatska "formalno podržavati evropski put Srbije", ali da će i dalje "uslovljavati Srbiju", kako je, prema njegovim rečima, to bilo i tokom mandata Ive Josipovića.

Linta je naveo da će od novoizabrane predsednice Hrvatske tražiti poštovanje međudržavnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i međunrodnih ugovora, kao i puno poštovanje ljudskih prava i vladavine prava.

"Kolinda Grabar Kitarović je tokom kampanje često isticala da je Hrvatska evropska država koja poštuje sopstvene zakone. Tražimo da to pokaže i tokom svog mandata. Da insistira da se poštuju temeljne evropske vrednosti, ljudskih prava i vladavine prava", kazao je Linta.

On je kazao da će posebno zahtevati da Grabar Kitarović utiče na premijera Hrvatske Zorana Milanovića da Vlada poštuje Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji i da se stanovi koji su pre rata pripadali Srbima u Hrvatskoj njima i vrate.

Linta je kazao da će zahtevati i veće poštovanje manjinskih prava, odnosno poštovanje zakonske obaveze da u sredinama gde Srbi čine trećinu stanovništva ćirilica bude korišćena kao službeno pismo, ali i da se poštuje srazmera zapošljavanja manjina u državnoj upravi, policiji i pravosuđu.

On je kazao da će od Grabar Kitarović tražiti da od predsednika Vlade zahteva i dodatna sredstva za razvoj povratničih regiona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"HR neće promeniti odnos prema SRB"

Izvor: B92, 12.Jan.2015

Miodrag Linta izjavio je da izbor Kolinde Grabar Kitarović za predsednicu Hrvatske neće promeniti odnos te zemlje prema Srbiji...Predsednik Koalicije udruženja izbeglica je za agenciju Beta rekao da će Hrvatska "formalno podržavati evropski put Srbije", ali da će i dalje "uslovljavati Srbiju",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.