Linta: Napadi iz mržnje na Srbe, da reaguju strane ambasade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2019, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Napadi iz mržnje na Srbe, da reaguju strane ambasade

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta osudio je dva napada na Srbe koji su se desili u sredu uveče u Hrvatskoj kod Knina ocenjujući da su u pitanju napadi iz mržnje.

Linta traži od delegacije Evropske komisije i ambasada SAD, Nemačke, Velike Britanije i drugih u Zagrebu da javno najstrože osude fizičke napade na Srbe i zahtevaju od hrvatske vlasti da pronađu i najstrože kazne organizatore i počinioce, navodi se u njegovom saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Ustaške snage, koje su činile 20-tak muškaraca sa fantomkama na glavi i palicama, brutalno su fizički napali Srbe u kafiću Petko u selu Uzdolje kod Knina koji su mirno gledali utakmicu Crvene zvezde sa Jang Bojsom", naveo je Linta u saopštenju.

On prenosi da su napadači uzvikivali: "Jel se Zvezda ovde gleda" psujući im majku četničku i preteći da će ih pobiti.

"Takođe, ustaške snage su iste večeri divljački demolirale kafić Tera u Đevrskma kod Knina i pretili Srbima uz povike "četnici" koji su isto mirno gledali utakmicu Crvene zvezde", naveo je Linta.

Prema njegovim rečima, u pitanju su dva u nizu zločina iz mržnje prema Srbima kojim se šalje jasna poruka da preostali Srbi nisu poželjni u Hrvatskoj i da im je najbolje da se isele ili asimiluju.

"Skandalozno i sramno je saopštenje hrvatske policije u kome stoji da se navedeni zločini iz mržnje kvalifikuju kao krivično delo nasilničkog ponašanja, nanošenje fizičkih povreda i oštećenja tuđe stvari", ocenio je Linta.

Linta smatra i da za dva navedena napada na Srbe odgovornost snosi aktuelna vlast u Hrvatskoj koja, kako tvrdi, vodi proustašku politiku.

On ocenjuje i da se Hrvatska nije suočila sa svojom "genocidnom i zločinačkom prošlošću" i da nije odustala od koncepta stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske bez Srba.

Pored toga, hrvatska policija i pravosuđe brojne fizičke i verbalne napade na Srbe i brojne manifestacije ustaštva u prethodnom periodu nikada nisu okvalifikovali kao zločin iz mržnje, niti su organizatori i počinioci tih napada bili kažnjeni, ukazuje Linta, saopštio je Saveza Srba iz regiona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Ustaške snage napale Srbe, da reaguju strane ambasade"

Izvor: B92, 22.Avg.2019

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta osudio je dva napada na Srbe u sredu uveče u Hrvatskoj kod Knina...On je ocenio da su u pitanju napadi iz mržnje...Linta traži od delegacije Evropske komisije i ambasada SAD, Nemačke, Velike Britanije i drugih u Zagrebu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.