Linta: Izjava Penave izmišljotina i budalaština

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2019, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Izjava Penave izmišljotina i budalaština

Izjava gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da u Srbiji i dalje živi velikosrpska ideja koju, navodno zastupa i predsednik Aleksandar Vučić, je budalaština i izmišljotina, kaže predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta.

"Penava ponavlja po ko zna koji put besmislenu laž da je Srbija tobože vodila osvajački rat i da je navodno učinila velika zla. Na kraju, Penava iznosi apsurdni zahtev hrvatskih političara da Hrvatska od Srbije očekuje zdravo suočavanje, priznavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i izvinjenje", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je naveo da je jasno da ustaške snage u Hrvatskoj, čiji je, kaže, jedan od predvodnika Ivan Penava, polaze od starog gebelsovskog trika da sto puta ponovljena laž kod neupućenih postaje istina.

"Jedna od laži jeste da je Vukovar samo hrvatski grad. Istina je da je Vukovar i srpski grad, a ne samo hrvatski", naveo je Linta, koji je i predsednik skupštinskog Odbra za dijasporu i Srbe u regionu.

Linta je rekao da je važno stalno ponavljati da u Hrvatskoj više od 150 godina živi velikohrvatska ideja s ciljem da se stvori etnička čista "Velika Hrvatska", a jedan od njenih ključnih elemenata je, dodaje, da se Srbi prisile da izgube svoje ime, nacionalni identitet i postanu pravoslavni Hrvati.

"Za one Srbe koji nisi bili spremni da se odreknu svog imena i identiteta bila je previđena kama i nož. Velikohrvatsku ideju prema Srbima najbrutalnije i najsvirepije je sprovodio ustaški pokret u genocidnoj NDH po formuli 'trećinu pobiti, trećinu protjerati a trećinu pokrstiti'", rekao je Linta.

On je naveo da je "ustaški režim Franje Tuđmana nastavio realizaciju velikohrvatske ideje planskim ubijanjem Srba i masovnim proterivanjem srpskog naroda sa svog vekovnog područja".

Srbija očekuje od Hrvatske da se suoči sa svojom prošlošću i da prizna i izvini se za počinjeni genocid nad srpskim narodom u NDH i za zločine i etničko čišćenje Srba u građanskom ratu u Hrvatskoj i BiH, naveo je Linta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.